Пређи на главни садржај

FBI rukavice : kuvanje sa Pomoravkom

FBI rukavice kod Pomoravke ili Cooking with Zoki .
Kad neko pomene nadimak Pomoravka odmah vam padne asocijacija na Coolinariku. Učlanjena je od 2009.godine i već sledeće je bila cool šef. Prva je oborila rekord od hiljadu recepata . Bilo je samo pitanje vremena kad će se otisnuti u blogerske vode.  Njeni recepti  su laki, dobri , provereni i odišu nekom pozitivom. Zoka voli da eksperimetiše i pravi i po tudjim receptima, posveti recepte prijateljima i nikad ne zaboravlja tudje rodjendane . Prijatelji znaju za njenu strast za kulinarenjem , tako da se Zoka može pohvaliti i ručno pisanim kuvarima od baka njenih prijatelja i prijateljica. 
Njena kuhinja je raznovrsna . Možete naći i svetska jela , ali većim delom dominiraju naša tradicionalna jela ili poslastice. Zagovornik je šarene kuhinje - pravila 5 boja na tanjiru , tako da će svaki kolač biti obogaćen voćem , a jelo prilogom od povrća. Ono što je nekad počelo kao znatiželja , pretvorilo se u ljubav za  kulinarenje kojom obasipa svoje bližnje i prijatelje.

Pravila sam sledeće recepte :
Legendarnu Milka tortu koja je ušla u deset najlepših recepata za 2012.godinu i to sa razlogom . Ja sam se stvarno pokajala .... :D što je nisam napravila pre . San svakog čokoljupca. Milka čokolada u svojoj najboljoj ulozi - kremastoj kremi i kao ukras u kombinaciji sa sočnim , mekim korama. Pravila sam pola mere .


Rolat sa makom za  sve koji vole mak... 
 Brzi hleb koji se ne mesi - u roku od sat vremena možete pripremiti ovaj hleb. Recept za kulinarske početnike . Po ukusu podseća na somun. 
 Neizostavni kuglof uz kaficu  - Coffe cake sa cimetom  i orasima . Sočan i mekan...
Štrudla sa džemom i jabukama sa fenomenalnim  testom . Mogu je zamisliti i uz vanil kremu ...
 Vanil -krem štrudla  ! Krema od vanile daje ovoj štrudli novu dimenziju . Kad biste je jeli zatvorenih očiju, mislili bi da je krempita. Po receptu sa coolike, autor Jekago
Zabeležila sam još recepata , ali dva meseca brzo prodje .  Zoko , imaš fantastičan blog i i moja istraga će se nastaviti i posle .


Коментари

  1. Sve divno izgleda, odlican izbor si napravila... vanil strudla se vec nalazi na spisku za probu, a dopada mi se i strudla sa dzemom i jabukama, mada me sada kopka i tortica.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milka je nestala za dan.A ukus je fenomenalan.Brzo se pravi i nije komplikovana.

      Избриши
  2. Sanja, svašta si nešto fino isprobala i baš si bila vrijedna! Svaka čast... Divan izbor i rezultati! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Sanjice moja, čitala sam ovo i rasplakala se....od srca ti hvala na svakoj lepo reči, na svakom isprobanom receptu i zaista mi je drago da ti se dopalo. Bila mi je čast da ste istraživali moj blog i da vam se dopalo, to što ste našli i drago mi je da si uživala u svemu.

    ОдговориИзбриши
  4. Jako lepo si opisala Zoku, i baš si dobre recepte odabrala. Draga moja, svaka čast na trudu i isprobavanju, veruj da ja ne bih znala šta pre da probam:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Milka torta mi je na spisku za isprobavanje, za neku lepu priliku. Svidja mi se tvoj izbor recepata!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.