Пређи на главни садржај

Čokoladna lešnik bajadera


 Ima raznih vrsta  bajadera i tako i njenih poklonika i protivnika ove čuvene slastice . Ja pripadam većini kada kažem da je bajadera kraljica dezerata i kao ljubitelju lešnika i čokolade , meni je ovo jedan od top 5 recepata . 

Sastojci :

650 gr. mlevenog keksa ( petit ili posni )
300 gr. lešnika
150 gr. šećera
75 ml vode
250 gr. margarina
+
200 gr. crne  čokolade
50 gr. margarina
sok jednog limuna
200 gr. bele čokolade
50 gr. margarina
sok jednog limuna

Čokoladna glazura :

100 gr. čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
2 kašike vode
2 kašike šećera

Priprema :

Propržiti lešnike u tiganju bez ulja i potom oljuštiti koru  papirnim ubrusom. Potom ih grubo samleti i pomešati sa mlevenim keksom.
Ušptinovati šećer sa vodom , dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Preliti preko keks - lešnik mase i sjediniti. Podeliti na dva dela .
Otopiti na pari crnu čokoladu sa margarinom i dodati limunov sok . Spojiti sa prvim delom keks smese i rasporediti na tacni posutoj šećerom .
Otopiti belu čokoladu sa parčetom margarina , dodati limunov sok i spojiti sa drugim delom keks smese. Rasporediti ravnomerno po prvom razvijenom delu. Staviti 4 sata u frižider da se stegne .
Potom preliti čokoladnom glazurom : rastopiti čokoladu za kuvanje sa uljem , šećerom i vodom i preliti preko bajadere. Ostaviti još dva sata u frižderu i potom seći. 

Malo je " tvrdja " od bajadera koje poznajete , ali zato ukus nadmašuje sve druge . Čak bih je u nazvala mojom "kraljicom " medju bajaderama.  
















Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...