Пређи на главни садржај

Čokoladna lešnik bajadera


 Ima raznih vrsta  bajadera i tako i njenih poklonika i protivnika ove čuvene slastice . Ja pripadam većini kada kažem da je bajadera kraljica dezerata i kao ljubitelju lešnika i čokolade , meni je ovo jedan od top 5 recepata . 

Sastojci :

650 gr. mlevenog keksa ( petit ili posni )
300 gr. lešnika
150 gr. šećera
75 ml vode
250 gr. margarina
+
200 gr. crne  čokolade
50 gr. margarina
sok jednog limuna
200 gr. bele čokolade
50 gr. margarina
sok jednog limuna

Čokoladna glazura :

100 gr. čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
2 kašike vode
2 kašike šećera

Priprema :

Propržiti lešnike u tiganju bez ulja i potom oljuštiti koru  papirnim ubrusom. Potom ih grubo samleti i pomešati sa mlevenim keksom.
Ušptinovati šećer sa vodom , dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Preliti preko keks - lešnik mase i sjediniti. Podeliti na dva dela .
Otopiti na pari crnu čokoladu sa margarinom i dodati limunov sok . Spojiti sa prvim delom keks smese i rasporediti na tacni posutoj šećerom .
Otopiti belu čokoladu sa parčetom margarina , dodati limunov sok i spojiti sa drugim delom keks smese. Rasporediti ravnomerno po prvom razvijenom delu. Staviti 4 sata u frižider da se stegne .
Potom preliti čokoladnom glazurom : rastopiti čokoladu za kuvanje sa uljem , šećerom i vodom i preliti preko bajadere. Ostaviti još dva sata u frižderu i potom seći. 

Malo je " tvrdja " od bajadera koje poznajete , ali zato ukus nadmašuje sve druge . Čak bih je u nazvala mojom "kraljicom " medju bajaderama.  
















Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu