Ima raznih vrsta bajadera i tako i njenih poklonika i protivnika ove čuvene slastice . Ja pripadam većini kada kažem da je bajadera kraljica dezerata i kao ljubitelju lešnika i čokolade , meni je ovo jedan od top 5 recepata .
Sastojci :
650 gr. mlevenog keksa ( petit ili posni )
300 gr. lešnika
150 gr. šećera
75 ml vode
250 gr. margarina
+
200 gr. crne čokolade
50 gr. margarina
sok jednog limuna
+
200 gr. bele čokolade
50 gr. margarina
sok jednog limuna
Čokoladna glazura :
100 gr. čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
2 kašike vode
2 kašike šećera
Priprema :
Propržiti lešnike u tiganju bez ulja i potom oljuštiti koru papirnim ubrusom. Potom ih grubo samleti i pomešati sa mlevenim keksom.
Ušptinovati šećer sa vodom , dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Preliti preko keks - lešnik mase i sjediniti. Podeliti na dva dela .
Otopiti na pari crnu čokoladu sa margarinom i dodati limunov sok . Spojiti sa prvim delom keks smese i rasporediti na tacni posutoj šećerom .
Otopiti belu čokoladu sa parčetom margarina , dodati limunov sok i spojiti sa drugim delom keks smese. Rasporediti ravnomerno po prvom razvijenom delu. Staviti 4 sata u frižider da se stegne .
Potom preliti čokoladnom glazurom : rastopiti čokoladu za kuvanje sa uljem , šećerom i vodom i preliti preko bajadere. Ostaviti još dva sata u frižderu i potom seći.
Malo je " tvrdja " od bajadera koje poznajete , ali zato ukus nadmašuje sve druge . Čak bih je u nazvala mojom "kraljicom " medju bajaderama.
Коментари
Постави коментар