Пређи на главни садржај

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana


Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače . 
Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ... 

Sastojci : 
10 kg crvene paprike - očišćene 
2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih 
1 ljuta feferona 

200 gr. soli
200 gr. šećera
2 litre vode
400 ml belog alkoholnog sirćeta

1 litar ulja
100 ml senfa 

Priprema : 
Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša ( oko 20 minuta ) i ocediti i isti postupak ponoviti sa paprikom i feferonom . Ostaviti da se ohladi . 
Ohladjeni i ocedjeni plavi patlidžan, feferonu  i papriku samleti na mašini za meso i sipati u šerpu ( 12- 15 l ), dodati litru ulja i kuvati na srednjoj vatri , uz stalno mešanje ,  dok se ne ukuva ( otprilike sat i po ili dva - zavisi ).
Kad se ukuva dodati senf i posoliti i dodati još šećera po želji  ( većinom nije potrebno ) .
Tegle oprati , osušiti i staviti u pleh sa malo vode . Staviti pleh sa teglama  u rernu na 100 stepeni 10 minuta , izvaditi i puniti ajvarom . Zatvoriti tegle .
Od ove količine dobijate 7 kg ajvara -  deset tegli po 700 gr. 

Mi , naravno , slistimo dve radi probe. 
U suštini , ne možete pogrešiti pri pravljenju ajvara ... svaka domaćica ima svoj trik ... malo više paprike ili patlidžana ili manje - bitno je dobro ukuvavanje . Ostali sastojci samo daju odredjeni ukus nekoj vrsti , a svima im je zajednički da je spreman s ljubavlju . 





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je