Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara " podrazumeva se da se u mom jelovniku nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .
Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...
Sastojci :
10 kg crvene paprike - očišćene
2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih
1 ljuta feferona
200 gr. soli
200 gr. šećera
2 litre vode
400 ml belog alkoholnog sirćeta
1 litar ulja
100 ml senfa
Priprema :
Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša ( oko 20 minuta ) i ocediti i isti postupak ponoviti sa paprikom i feferonom . Ostaviti da se ohladi .
Ohladjeni i ocedjeni plavi patlidžan, feferonu i papriku samleti na mašini za meso i sipati u šerpu ( 12- 15 l ), dodati litru ulja i kuvati na srednjoj vatri , uz stalno mešanje , dok se ne ukuva ( otprilike sat i po ili dva - zavisi ).
Kad se ukuva dodati senf i posoliti i dodati još šećera po želji ( većinom nije potrebno ) .
Tegle oprati , osušiti i staviti u pleh sa malo vode . Staviti pleh sa teglama u rernu na 100 stepeni 10 minuta , izvaditi i puniti ajvarom . Zatvoriti tegle .
Od ove količine dobijate 7 kg ajvara - deset tegli po 700 gr.
Mi , naravno , slistimo dve radi probe.
U suštini , ne možete pogrešiti pri pravljenju ajvara ... svaka domaćica ima svoj trik ... malo više paprike ili patlidžana ili manje - bitno je dobro ukuvavanje . Ostali sastojci samo daju odredjeni ukus nekoj vrsti , a svima im je zajednički da je spreman s ljubavlju .
OOOOooodličan, obožavam od barenih paprika. Ništa bez patlidžana, naravno :)
ОдговориИзбришиMmmm fino!
ОдговориИзбришиizgleda fantastično :)
ОдговориИзбришиOdlično izgledaju! Super recept! :)
ОдговориИзбришиSavršenstvo
ОдговориИзбришиSavršenstvo
ОдговориИзбришиPlavi patlidžan kuvati sa korom ili bez? Hvala na odgovoru.
ОдговориИзбришиOljušten , bez kore .
ИзбришиOljušten, bez kore.
Избриши