Probala sam u Turskoj pre par godina sličnu verziju sa ovčijim sirom i crnim susamom. Mada su naši turisti izbegavali tu tacnu zbog ovčijeg sira , ja sam bila dovoljno radoznala da probam. Prilagodila sam našim uslovima , jer crni susam kod nas je teško naći , a i ovčiji sir nije baš svima omiljen. Po ukusu je intenzivniji od običnog. Kao zamena je poslužio prženi , beli susam. Pogodno za meze i za neka veća slavlja.
Sastojci za 21 kuglicu :
500 gr. feta sira
200 gr. susama
21 komad badema
Prokuvati vodu i preliti bademe . Ostaviti jedan minut, potom preseći hladnom vodom i skinuti ljuspu.
Propržiti 200 gr. susama u tiganju ( bez ulja ) dok ne dobije zlatno - žutu boju. Podeliti i 100 gr. još vrućeg susama pomešati sa izmrvljenom fetom. Uzimati kašikom smesu i u sredinu svake utisnuti blanširani badem i mokrim rukama formirati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u ohladjeni susam.
Ostaviti dva sata u frižderu.
Pravljeno za Food and Wine 2013. u Novom Sadu. tema sirni specijaliteti koji prijanjaju uz vino i za Blogerijadu na Adi održanu 13.9.2014. god.
Ovo kuglice mi se baš sviđaju...sastojci su odlični, mora da su jako fine!
ОдговориИзбришиJuče smo baš uživali u kuglicama! Praviću ih i ja :D
ОдговориИзбришиI meni su se jako dopale! Susam obozavam! Probacu i ja da napravim u mom stilu.
ОдговориИзбришиOvo je bilo jako dobro, ne bih nikad razmišljala o feti na ovaj način! Ona je meni uvek kockasta :)
ОдговориИзбриши