Пређи на главни садржај

Kolač sa šljivama i orasima

sezona je šljiva... mog omiljenog voća. Predstoji pravljenje džemova, šljivovice ... moj doprinos u " desetkovanju " ovog voća je pravljenje kolača svih varijacija. Verujte mi na reč iznenadićete se koliko ima dobrih recepata. Probajte uvek novi kolač .. kao na primer ovaj. Ja ga nisam preterano sladila, ko želi može dodati šećer... mada mislim da ne treba, slatka pavlaka je dovoljno slatka , a i šljive same po sebi su slatke ( imaju voćni šećer fruktozu ).

Potrebno je za koru :
300 gr. brašna
150 gr. kisele pavlake
200 gr. margarina
60 gr. šećera

za fil :
300 ml zasladjene slatke pavlake
1 kesica vanil pudinga
200 gr. mlevenih oraha
3 jaja
250 gr. šljiva ( isečenih na četvrtine )

Priprema :
Pomešati sastojke za koru i izmesiti glatko testo. Razviti ga na 1, 5 cm debljine i staviti u pleh prečnika 28 cm. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici 20 minuta na 200 stepeni. Skuvati vanil puding u slatkoj pavlaci, skloniti sa vatre. Dodati 3 žumanca i orahe,ostaviti 10 minuta da se ohladi i potom dodati umućena belanca.
Na polupečenu koru namazati trećinu fila , zatim redjati četvrtine šljiva i preliti preostalim kremom. Peći na 180 stepeni 40 minuta. Kolač potpuno ohladiti i potom seći.
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu