Пређи на главни садржај

Kolač sa šljivama i orasima

sezona je šljiva... mog omiljenog voća. Predstoji pravljenje džemova, šljivovice ... moj doprinos u " desetkovanju " ovog voća je pravljenje kolača svih varijacija. Verujte mi na reč iznenadićete se koliko ima dobrih recepata. Probajte uvek novi kolač .. kao na primer ovaj. Ja ga nisam preterano sladila, ko želi može dodati šećer... mada mislim da ne treba, slatka pavlaka je dovoljno slatka , a i šljive same po sebi su slatke ( imaju voćni šećer fruktozu ).

Potrebno je za koru :
300 gr. brašna
150 gr. kisele pavlake
200 gr. margarina
60 gr. šećera

za fil :
300 ml zasladjene slatke pavlake
1 kesica vanil pudinga
200 gr. mlevenih oraha
3 jaja
250 gr. šljiva ( isečenih na četvrtine )

Priprema :
Pomešati sastojke za koru i izmesiti glatko testo. Razviti ga na 1, 5 cm debljine i staviti u pleh prečnika 28 cm. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici 20 minuta na 200 stepeni. Skuvati vanil puding u slatkoj pavlaci, skloniti sa vatre. Dodati 3 žumanca i orahe,ostaviti 10 minuta da se ohladi i potom dodati umućena belanca.
Na polupečenu koru namazati trećinu fila , zatim redjati četvrtine šljiva i preliti preostalim kremom. Peći na 180 stepeni 40 minuta. Kolač potpuno ohladiti i potom seći.
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.