Пређи на главни садржај

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana


Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače . 
Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ... 

Sastojci : 
10 kg crvene paprike - očišćene 
2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih 
1 ljuta feferona 

200 gr. soli
200 gr. šećera
2 litre vode
400 ml belog alkoholnog sirćeta

1 litar ulja
100 ml senfa 

Priprema : 
Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša ( oko 20 minuta ) i ocediti i isti postupak ponoviti sa paprikom i feferonom . Ostaviti da se ohladi . 
Ohladjeni i ocedjeni plavi patlidžan, feferonu  i papriku samleti na mašini za meso i sipati u šerpu ( 12- 15 l ), dodati litru ulja i kuvati na srednjoj vatri , uz stalno mešanje ,  dok se ne ukuva ( otprilike sat i po ili dva - zavisi ).
Kad se ukuva dodati senf i posoliti i dodati još šećera po želji  ( većinom nije potrebno ) .
Tegle oprati , osušiti i staviti u pleh sa malo vode . Staviti pleh sa teglama  u rernu na 100 stepeni 10 minuta , izvaditi i puniti ajvarom . Zatvoriti tegle .
Od ove količine dobijate 7 kg ajvara -  deset tegli po 700 gr. 

Mi , naravno , slistimo dve radi probe. 
U suštini , ne možete pogrešiti pri pravljenju ajvara ... svaka domaćica ima svoj trik ... malo više paprike ili patlidžana ili manje - bitno je dobro ukuvavanje . Ostali sastojci samo daju odredjeni ukus nekoj vrsti , a svima im je zajednički da je spreman s ljubavlju . 





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.