Пређи на главни садржај

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana


Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače . 
Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ... 

Sastojci : 
10 kg crvene paprike - očišćene 
2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih 
1 ljuta feferona 

200 gr. soli
200 gr. šećera
2 litre vode
400 ml belog alkoholnog sirćeta

1 litar ulja
100 ml senfa 

Priprema : 
Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša ( oko 20 minuta ) i ocediti i isti postupak ponoviti sa paprikom i feferonom . Ostaviti da se ohladi . 
Ohladjeni i ocedjeni plavi patlidžan, feferonu  i papriku samleti na mašini za meso i sipati u šerpu ( 12- 15 l ), dodati litru ulja i kuvati na srednjoj vatri , uz stalno mešanje ,  dok se ne ukuva ( otprilike sat i po ili dva - zavisi ).
Kad se ukuva dodati senf i posoliti i dodati još šećera po želji  ( većinom nije potrebno ) .
Tegle oprati , osušiti i staviti u pleh sa malo vode . Staviti pleh sa teglama  u rernu na 100 stepeni 10 minuta , izvaditi i puniti ajvarom . Zatvoriti tegle .
Od ove količine dobijate 7 kg ajvara -  deset tegli po 700 gr. 

Mi , naravno , slistimo dve radi probe. 
U suštini , ne možete pogrešiti pri pravljenju ajvara ... svaka domaćica ima svoj trik ... malo više paprike ili patlidžana ili manje - bitno je dobro ukuvavanje . Ostali sastojci samo daju odredjeni ukus nekoj vrsti , a svima im je zajednički da je spreman s ljubavlju . 





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu