Amper ili klin čorba

starinska čorba iz vremena neimaće. Amper ili klin u prevodu čorba od ničeg .
Sastojci : 
200 gr. brašna 
50 ml ulja
1 i po kašika začina
bibera po želji 
3 litre vode
sok pola limuna
peršun
 Priprema: pržiti brašno uz stalno mešanje ( bez ulja ) dok ne dobije oker do zlatno žutu boju ... skloniti sa vatre i dodati ulje i dalje mešati ( ovde morate biti brzi jer brašno gori ) . Preliti potom vodom , dodati začin , pobiberiti i kuvati desetak minuta. Na kraju dodati limunov sok ili kašiku sirćeta. Posuti peršunom. 

Na slici je posna varijanta sa dinstanim mrkvama.
Mrsna primer : dodati dva kuvana izgnječena krompira , 100 ml neutralne slatke pavlake . Kao dodatak čorbi propržiti komadiće slanine i hleba .. i amper više nije što je nekad bio :D.


Počeo je post i ovu čorbu često pravim. U mojim kulinarskim počecima  sam stavljala previše ulja , pa su se žalili da je previše masno .... tako da sam se odlučila za južnjačku varijantu prženja brašna. 
Post podrazumeva " čišćenje " organizma i duha ... posle dva meseca slavlja i svega što smo " proždrnuli " prija mala promena . Najbitnije , treba preskočiti sopstvenu senku  i otkloniti možda najgoru balkansku manu " da komšiji crkne krava ".
Završiću post mišlju oca Tadeja : " Kakve su ti misli, takav ti i život ! ".

Коментари

  1. Dok sam bila mala uvek sam mislila da je to čorba u kojoj kuvas eksere pa ih izvadiš i odbijala da je jedem. :) Ova tvoja bas lepo izgleda.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama