Пређи на главни садржај

Amper ili klin čorba

starinska čorba iz vremena neimaće. Amper ili klin u prevodu čorba od ničeg .
Sastojci : 
200 gr. brašna 
50 ml ulja
1 i po kašika začina
bibera po želji 
3 litre vode
sok pola limuna
peršun
 Priprema: pržiti brašno uz stalno mešanje ( bez ulja ) dok ne dobije oker do zlatno žutu boju ... skloniti sa vatre i dodati ulje i dalje mešati ( ovde morate biti brzi jer brašno gori ) . Preliti potom vodom , dodati začin , pobiberiti i kuvati desetak minuta. Na kraju dodati limunov sok ili kašiku sirćeta. Posuti peršunom. 

Na slici je posna varijanta sa dinstanim mrkvama.
Mrsna primer : dodati dva kuvana izgnječena krompira , 100 ml neutralne slatke pavlake . Kao dodatak čorbi propržiti komadiće slanine i hleba .. i amper više nije što je nekad bio :D.


Počeo je post i ovu čorbu često pravim. U mojim kulinarskim počecima  sam stavljala previše ulja , pa su se žalili da je previše masno .... tako da sam se odlučila za južnjačku varijantu prženja brašna. 
Post podrazumeva " čišćenje " organizma i duha ... posle dva meseca slavlja i svega što smo " proždrnuli " prija mala promena . Najbitnije , treba preskočiti sopstvenu senku  i otkloniti možda najgoru balkansku manu " da komšiji crkne krava ".
Završiću post mišlju oca Tadeja : " Kakve su ti misli, takav ti i život ! ".

Коментари

  1. Dok sam bila mala uvek sam mislila da je to čorba u kojoj kuvas eksere pa ih izvadiš i odbijala da je jedem. :) Ova tvoja bas lepo izgleda.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.