starinska čorba iz vremena neimaće. Amper ili klin u prevodu čorba od ničeg .
Sastojci :
200 gr. brašna
50 ml ulja
1 i po kašika začina
bibera po želji
3 litre vode
sok pola limuna
peršun
Priprema: pržiti brašno uz stalno mešanje ( bez ulja ) dok ne dobije oker do zlatno žutu boju ... skloniti sa vatre i dodati ulje i dalje mešati ( ovde morate biti brzi jer brašno gori ) . Preliti potom vodom , dodati začin , pobiberiti i kuvati desetak minuta. Na kraju dodati limunov sok ili kašiku sirćeta. Posuti peršunom.
Na slici je posna varijanta sa dinstanim mrkvama.
Mrsna primer : dodati dva kuvana izgnječena krompira , 100 ml neutralne slatke pavlake . Kao dodatak čorbi propržiti komadiće slanine i hleba .. i amper više nije što je nekad bio :D.
Počeo je post i ovu čorbu često pravim. U mojim kulinarskim počecima sam stavljala previše ulja , pa su se žalili da je previše masno .... tako da sam se odlučila za južnjačku varijantu prženja brašna.
Post podrazumeva " čišćenje " organizma i duha ... posle dva meseca slavlja i svega što smo " proždrnuli " prija mala promena . Najbitnije , treba preskočiti sopstvenu senku i otkloniti možda najgoru balkansku manu " da komšiji crkne krava ".
Završiću post mišlju oca Tadeja : " Kakve su ti misli, takav ti i život ! ".
Dok sam bila mala uvek sam mislila da je to čorba u kojoj kuvas eksere pa ih izvadiš i odbijala da je jedem. :) Ova tvoja bas lepo izgleda.
ОдговориИзбриши