ovo je jedno od mojih omiljenih jela . Vege varijanta, možda malo i modernizovana dodacima djumbira i soje... ali u osnovi po tradicionalnom način.
Sastojci :150 gr. komadića soje
200 gr. crnog seckanog luka
30 gr. rendanog djumbira
1 šolja ( 200ml korišćena ) integralnog pirinča
100 gr. oljuštene , iseckane mrkve
1 i po kašika začina
kašičica soli
1 sušena , iseckana paprika
biber po želji
1 kašika aleve paprike
1 kašika paradajz pire
2, 2 litre vode ( ili 2200 ml )
+ 6 većih krompira i ulje za prženje
Priprema :
Pržiti luk sa malo ulja dok ne počne da " sija" .Potom dodati alevu papriku i paradajz pire i pirinač , pržiti pola minute i preliti vodom , začiniti začinom, solju i pobiberiti . Dodati još mrkvu ,sojine komadiće , djumbir , suvu papriku i kuvati na tihoj vatri oko 40 tak minuta uz povremeno mešanje . Kad je pirinač kuvan , skloniti sa vatre i posuti peršunom. Poklopiti i ostaviti deset minuta da pirinač upije vodu .
Iseckati krompire na kockice ili kao čips i ispržiti u dubljem ulju . Njime posuti djuveč i mladim lukom po želji .
Integralni pirinač se duže kuva i upija više vode. Ko ga ne voli može ga zameniti belim pirinčem dugog zrna ...ista količina vode i sve ostalo po receptu - samo dve šolje belog pirinča ( brže se kuva -20 minuta i ne upija toliko ).
Коментари
Постави коментар