Пређи на главни садржај

Ajme, koliko nas je tema - kivi

Drage moje, želim da vam poželim dobrodošlicu na moj skromni blog i poželim vam srećnu Novu 2013. godinu i  dobro zdravlje, a svega drugog će već nekako biti.
  Ajme koliko nas je ! - igra je započeta u avgustu 2008, na inicijativu food blogerke Snježane.
Dosadašnje teme igrice:  
cimet, đumbir, narandža, integralno brašno i pšenica, suvo voće, ljute paprike, čokolada, pirinač, maslina, bundeva, kupus, jabuka, sir, agrumi, kafa, orašasti plodovi i semenke, ananas, tikvice, kukuruz, pasulj i sočivo, pečurke, šargarepa i paškanat, kokos, med, vino mak, pivo, jaje, šljiva , timijan ili majčina dušica safran , čaj , višnje, kruška, menta, nar, jagode, trešnje, pumidori/rajčice/paradajz, nutella, kiselo mlijeko i banane.
 Kad me je Tanja  izabrala za sledeću domaćicu obradovala sam se, naravno ! Kolebala sam se izmedju dve teme kivija i cole.
Medjutim čitajući ranije postove od ajme, koliko nas je  zaključila sam da je ipak voće pravi izbor u pauzi novogodišnjih slavlja ili posle njih, a uklapa se po boji u novogodišnju atmosferu i upravo mu je sezona.
Većina blogerki su pobornici zdrave hrane , tako da je izbor bio lak.
Kivi je bogat vitaminom B6 i niacinom koji je dobar za nokte , isto tako ima visok sadržaj vode i pogodan je za dijetu ili lepše rečeno "čišćenju organizma" . Kivi je svestran : kao dodatak napicima, u voćnoj salati , sorbeu , marmeladama ,u pikantnim salatama , voćnim tortama . Ima i jednu manu - ne može da želira ako se ne prokuva zbog enzima koji sadrži .
Kako to biva, tokom ovih slavlja smo skloni preterivanjima tako da sam uvela  ritual da popijem smoothie od kivija svakog jutra : 5 kivija , 2 oljuštene jabuke , sok jedne narandže i 400 ml kisele vode .
Drage moje, znam da ćete obogatiti net sa vašim receptima , jer kivi je malo zanemaren od strane kuvara
Upravo mu je sezona, cena pristupačna, krajnje je zdrav i dobar u slatkim i slanim verzijama. 
Prijave šaljite na :
ultimativnisastojak@gmail.com. 
 A zbog njegove zeličanstvene boje koju voli većina blogerki , podsetiću vas na jednu staru , veoma poznatu pesmu .....

Коментари

  1. Draga Sanja, prvo hvala na lepim željama, i ja tebi želim sve najbolje u Novoj godini!
    Čestitam i ulogu naše ovomesečne domaćice, lepa tema. Biće interesantno. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Sanja, sve najlepse i vama :)

    Cestitam na ulozi domacice!
    Sto se teme tice sa kivijem sam malo na vi pa nisam sigurna koliki ce moj doprinos biti ovaj mesec... u svakom slucaju zelim vam jedan uspesan krug i da te devojke zatrpaju ulaznicama :)

    Pozzz

    ОдговориИзбриши
  3. koliko bude, bude.. ja sam tolerantna.Svako ima svoju omiljenu namirnicu .Važan je kvalitet, ne kvantitet.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicna tema. Kiwi je meni jako dekorativna i ukusna vocka, cesto zapostavljen, pa je dobro da se skrene paznja :)

    ОдговориИзбриши
  5. Sanja , sve najbolje tebi i tvojima u Novoj godini. Čestitam ti na ulozi domaćice. Tema je baš lepa, kivi mnogo volim. Vec znam šta ću da pravim. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Sanja, sve najlepse ti zelim i zaista sam odusevljena sto si bas ti ovog meseca domacica. Jos uvek nisam sigurna sta bih pravila ali kivi volim i unapred se radujem istrazivanju novih recepata.

    ОдговориИзбриши
  7. Čestitam ti na ulozi domaćice u ovom krugu. Tema je zanimljiva, a kivi je za mene i izazovan obzirom da ga baš i ne preferiram i ne koristim često, ali biti će već neki recept :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu