Пређи на главни садржај

Ajme - Frankfurtski venac na stari način i Frankfurt



     Ajme , koliko nas je ! Mesec mart, domaćica Mirela sa bloga kruha i... tema ovas- zob.         
    Frankfurtski venac na stari način je mnogo lakši i vazdušastiji  po svojoj strukturi od današnjih venaca koje poznajete . Prvobitna varijanta koje su pravile domaćice se sastojala od biskvita od jaja i puter krema bez ostalih dodataka  . Kuglof  se sekao više puta i svaki sloj je mazan puter kremom. Ja sam recept prilagodila verziji koju dugo znam i koju sam bezbroj puta jela , a to je dodatak marmelade i marcipana. Posebnost ovog kuglofa je krokant od žitarica , u ovom slučaju ovsenih pahuljica . Iako danas nemački zakoni propisuju da krokant mora biti od lešnika ili badema , malo ko zna da je prvobitni recept za kuglof bio upravo sa ovim krokantom kao jeftinija varijanta.

Sastojci za testo  :
4 jaja
150 gr. šećera
200 gr. brašna tip 400
50 gr. gustina
1 prašak za pecivo
4 kašike ulja 
sok jednog limuna

Fil :
500 ml mleka
4 vanil - šećera
3 pune kašike gustina
3 žumanca
5 kašika vode
8 kašika šećera
250 gr. putra 
+
5 do 6 kašika marmelada od kajsije ili jagode, ribizle,višnje
200 gr. marcipana

Krokant :
250 gr. margarina
200 gr. šećera
250 gr. ovsenih pahuljica

Priprema :
 Umutiti penasto jaja sa malo soli i dodati šećer . Mutiti dalje dok masa ne "pobeli ". Potom dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo , ulje i sok limuna i sve sjediniti. Sipati smesu u dobro podmazani kalup za kuglof i peći 35 minuta na 175 stepeni. Pečeni kuglof ostaviti desetak minuta u kalupu i potom izručiti. Potpuno ohladiti i potom preseći  triput. 
Fil : prokuvati mleko sa 4 kašike šećera , vanil - šećerom i potom dodati rastvoreni gustin u vodi. Mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati umućena žumanca , potom vratiti na ringlu i kuvati još minut , dva na tihoj vatri. Ohladiti krem. Umutiti penasto puter sa 4 kašike šećera i dodavati kašiku po kašiku fila uz stalno mućenje .
Prvu koru namazati sa marmeladom od kajsije i par kašika puter krema, drugu koru  namazati samo sredinu sa dve kašike marmelade kako bi zalepili rastanjeni marcipan po kori . Rasporediti ravnomerno marcipan i premazati opet puter kremom . Treću koru namazati puter kremom i sa ostatkom krema premazati ceo kuglof. Posuti krokantom.
Krokant : otopiti margarin sa šećerom i dodati ovsene pahuljice. Mešati smesu dok ne postane zlatno- žuta i sipati tanko u nauljen pleh. Kad se ohladi , izmrviti grudvice i time posuti venac sa svih strana. 
Ukrasiti sa 100 ml umućene slatke pavlake i 50 gr. kandiranih višanja ili višanja iz slatka.

Verzija za štampu


Frankfurt na Majni 

je višemilinoski glavni grad Republike Hesen ( Nemačka ) koji u sebi objedinjuje i sadašnjost i prošlost. Iako je ubrzan razvoj tehnike i tehnologije , nemci vode računa o očuvanju kulturnih znamenitosti i svakodnevno ih restauriraju . Ako i grade nešto novo , uvek obraćaju pažnju da se uklopi u postojeću arhitekturu grada i ne naruše stari izgled. 
Skyline i Leonardo crkva

Za obilazak grada vam je potrebna mapa , solidno znanje nemačkog , dobra orijentacija u prostoru i dobre patike. :D 
Za početak možete poći u obilazak sa turističkim vodičem i voziti se dvospratnim busom dok vam objašnjava glavna zdanja i istoriju grada.
Kasnije možete kupiti dnevnu kartu za metro i obići glavne tačke . Metro je osmišljeno gradjen da do svake  tačke u gradu dodjete za pet do desetak minuta peške .
Prvo što upada u oči je čuveni frankfurtski skyline - deo grada gde su smeštene banke i berza . Kvart se odlikuje oblakoderima i novim zdanjima sa luksuznim radnjama i restoranima. Kraj je miran , čist ... ali to je privilegija gornjih deset hiljada kako oni vole da kažu...



hotel 5 *
Kod nas se ustalilo mišljenje da nemci beru "novac na grani " i  vidimo samo nebodere , sjaj i glamur . Nekad treba pogledati i niže i videćete dosta beskućnika  ... 
U Nemačkoj u poslednje vreme vlada velika nezaposlenost i ovakve scene da ljudi štrajkuju su sve češće ... kampuju i po tri nedelje i gladuju da bi ostvarili svoja prava. U poslednje vreme nemci rade više poslova, dvokratno   i do dvadeset sati dnevno kako bi opskrbili svoju porodicu  , a jedini slobodan dan je nedelja. Mada su neki lanci pokušali da proguraju zakon da i nedelja bude radna , amandman  nije prošao zbog protivljenja crkve .
Nedelju nemci provode u prirodi , bave se sportskim aktivnostima , voze bicikl ... retko ćete naći nemca nedeljom kući.

centar moći

"Vi spekulišete našim životima ! "
U centru grada obavezno obidjite staru operu ...
Alte Oper - stara opera
.. potom stari deo grada koji je restauriran i obnovljen posle drugog sv. rata ... 
Paulskirhe - Paul crkva
trg u starom delu grada 
stara Nikolaj crkva
Romberg stare zanatlijske kuće
stara opština

Katedrala sv. Bartolomeja koja se izdiže iznad starog dela grada ...
Kad krenete prema Majni naići ćete na gvozdeni most ili eiserner Steg gde ćete prvo uočiti sve zabeležene poplave tokom vekova .

Kao i svuda ustalila se praksa da zaljubljeni parovi zaključaju svoju ljubav na ogradi ovog mosta.
Sa mosta se pruža fantastičan pogled na okolna zdanja ...

crkva tri kralja
Kada se vraćate prema centru naići ćete na Geteov spomenik na Geteovom trgu ...

Hauptwache ili glavna straža ...
Hauptwache
Katarinina crkva
U samom centru je pešačka zona koju krase razne skulpture  umetnika i fontane pored kojih možete odmoriti  .

I ono što je najbitnije za nas žene u centru su brendirane radnje . Rasprodaje su u decembru i junu, ostalim mesecima su regularne cene. Kada se umorite od šopinga i vučenja kesa , preporučujem vam njihov staklenjak . Na drugom spratu imate dobar izbor stranih restorana : meksička , indijska i kineska .
Mogu vam preporučiti kineski - najbolja kineska hrana koju sam probala do sada po pristupačnim cenama.
staklenjak
Pačetina sa testeninom

Matcha sladoled sa browniem
Mada možete sebi priuštiti i dobru porciju curywursta - kobasice koja je omiljeno jelo nemaca.
U centru ima i pekara koje održavaju staru tradiciju i recepte . Ne menjaju recepte , tako da primer moj omiljeni kolač streuselkuchen - mrvičava pita uvek ima isti ukus koliko god godina da prodje. Njihovi zakoni su strogi po tom pitanju , a sve u cilju očuvanja recepta bez ikakvih varijacija . Zbog toga su neki recepti brendirani i vezuju se samo za jedan region . Nemci pre svake nabavke materijala i pečenja kolača moraju popunjavati formular od 6 strana i odgovarati na pitanja  odakle su nabavili sastojke , koliko im je bilo potrebno, koliko su dobili primer pogačica i u tom stilu. Mada ih guši birokratija , shvataju suštinu a to je da nabavljaju namirnice od lokalnih - regionalnih prodavaca.

Ako idete na buvljak , možete kupiti antikvitete po bagatelnim cenama. Neki srećnici nadju i poneki stari kuvar iz prošlih vekova , ja nisam bila nažalost medju njima.
Frankfurt je metropola u kojoj se živi brzo i morate se prilagoditi njihovom načinu života i poštovati njihove propise .
Ako idete sopstvenim prevozom  vodite računa o sledećim stvarima :
- parkirajte uvek u parking garaži hausu - ako parkirate drugde na ulici , a zakasnite  minut plaćate kaznu ...mada se može desiti da vam pauk odnese kola...
- imaju dosta radara i nemojte prekoračivati propisanu brzinu
- u zoni 30 desni iz sporedne ulice ima prednost , iako ste na glavnoj...
O Frankfurtu se može još dosta toga pisati , ali to ćete već istražiti sami ....



Коментари

  1. Lep recept lepe razglednice i crtice iz Frankfurta!

    ОдговориИзбриши
  2. Prvo kolač koji mi je super, jako lijepo izgleda, a krokanat od zobenih pahuljica mi je super ideja !
    U Frankfurtu nisam bila i jako lijepo si nam ga približila, baš sam sa zadovoljstvom sve pročitala i čini mi se da bih se sada sasvim lijepo snašla u tom zanimljivom gradu.

    ОдговориИзбриши
  3. Divan recept i jednako lep putopis :) Gde da nađem kandirane trešnje? Jela sam ih samo u nekim kupovnim sladoledima, ali ih nigde nisam pronašla zasebno u prodaji :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nema kod nas . Ja kad otputujem bilo gde u EU nakupujem kandirane višnje, oranžat i citronat . Cena je jedan euro , a obogaćuje ukusom svaki kolač. Umesto kandiranih višanja , mogu višnje iz slatka ili trešnje . Ionako služi za ukrašavanje... ima verzija venca i bez višanja.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu