Пређи на главни садржај

Pržena crna džigerica

     Kad sam bila na Adi Taci mi je skrenula pažnju na važnost  iznutrica u ishrani i velikoj količini koenzima Q10 koji sadrže. Mada se kuvanjem 20 % razori . Ishrana je veoma bitna i njena raznovrsnost. Ne pomažu ni najskuplje kreme , ako se drže rigorozne dijete i ako uskraćujete organizmu odredjene namirnice .
Lepota ipak dolazi iznutra i nemojte pokleknuti pred raznim iskušenjima . Prskano izlazi iz mode , a jednom učinjen zahvat je nepovratan  .
Recept za žene u najboljim godinama ... i naravno za one koji vole iznutrice.

Sastojci :
1 kg crne džigerice ( teleće, jagnjeće ili jareće )
1 češnjak belog luka
1 kašičica ruzmarina
3 kašike senfa 
50 ml ulja
+
biber
1 ravna kašika soli
brašno po potrebi
ulje za prženje

Priprema :
Oprati crnu džigericu , očistiti od žilica i iseći na režnjeve . Dodati iseckan beli luk , ruzmarin, senf i ulje i marinirati 4 sata . Potom ocediti od viška tečnosti . 
Posoliti i valjati svaki komad u brašno i pržiti sa svake strane po 2 - 3 minuta. Ocediti na kuhinjskom papiru .



Коментари

  1. Ja je mariniram u mleku 2 dana ili bar jedan a mnogo je volim. jedino mi smeta što zna da prska. Evo danas sam upropastila majcu pržeći ćureću džigericu a imam kecelju koju ne koristim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :D je... ima vodu... i ja je ocedim , inače su opekotine programirane . Zavisi sve od mesara vašeg poverenja. Ako je svežija , ne mora da marinira u mleku. To je već u gradu teže i izbor je manji.
      Ovako pripremljeno podseća malo na ćevape .

      Избриши
    2. Ne stavlja se džigerica u mleko zbog stajanja van frižidera, nego zbog eventualne gorčine žuči iz žučovoda

      Избриши
    3. ako žučni kanal nije dobro odstranjen , a to podrazumeva i da se odseče i okolna džigerica , ne vredi ni mleko . Čim žuč prsne ili kanal , meso postaje gorko i neupotrebljivo za ishranu.

      Избриши
  2. Ne secam se kada sam poslednju put spremala dzigericu a veoma je volim. Moja majka je przila na isti nacin a onda servirala sa reznjevima iseckanog crnog luka preko. Hvala za recept i podsetnik! Pozdrav,Goca

    ОдговориИзбриши
  3. ja volim manje više sve iznutrice pa tako i jetricu, ovako pržena je najbolja

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...