Пређи на главни садржај

Letnji slani rolat


Ajme , koliko nas je ! Tema za jun - jaja ... domaćica Sanja  . Igru osmislila Snježana .
Razmišljala sam šta da napravim. Koliko god zvučalo jednostavno , baš i nije- jer baš ta jednostavnost krije svoje zamke . Jaje kao tema je u prvom planu  i vidim da svima padaju na pamet slične ideje . Tako da sam se ovaj put odlučila za slani , lagani rolat od jaja .  Mada su mi padale na pamet  i šne nokle , bele kore... japanska jaja .... itd.

Sastojci za koru :
6 jaja
pola kašičice soli
300 gr. rendanih tikvica
1 kašika brašna

Fil :
150 gr. rendanog kačkavalja
2 oljuštena paradajza
50 gr. rendanog kačkavalja

Priprema :
Izmešati tikvice sa brašnom . Posoliti i sjediniti sa jajima . Sipati smesu u četvrtasti , pek papirom obložen pleh ( 25 x 40 cm ) i peći na 200 stepeni  20 minuta. 
Po pečenoj kori rasporediti rendani kačkavalj i paradajz  , uviti u rolat i po gornjoj kori posuti  50 gr. rendanog kačkavalja. Vratiti u rernu još 5 minuta - peći na istoj temperaturi. Malo ohladiti i servirati po želji.

Коментари

  1. Svi ste krenuli ozbiljno s tim jajima, a ja još nisam konkretizirala niti jednu ideju.

    Rolada ti izgleda odlično, sviđa mi se nadjev.

    ОдговориИзбриши
  2. Bas mi se dopada ideja.Nikad nisam pravila slanu koru sa tikvicama,sjajna si!!!Prelep rolat:))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.