Пређи на главни садржај

Slavonska testenina


Ajme , koliko nas je ! Tema za septembar - šljive. Domaćica Snježa sa bloga Vrtaljica je zadala temu po mom ukusu - sezonsku. Ja sam uvek podržavala kuvanje u skladu sa godišnjim dobima . Obožavam šljive .. naročito kao zwetchgen datschi , kezekuchen ili čiziku, štrojzlkuchen  ... ali ovaj put nisam htela praviti kolač. Otišla sam na jedno putovanje u vremenu .. vratila se jedno hmmm .. puno godina unazad kad sam imala 6 , 7 godina . Ovo je pravila moja baka Marija .. moj otac je odrastao na ovom slavonskom specijalitetu. Ja , moram priznati nisam baš bila ljubitelj slatke testenine... ali za sve je potreban u stvari pravi trenutak .. da vidimo stvari pravim očima.
Posna varijanta je sa margarinom ... a umesto šljiva se mogu koristiti kajsije ili breskve , mogu i kompoti domaći kao ovaj na primer ... zimi džem- jednu do dve kašike umešamo u prezle . 

Sastojci za 4 osobe :
500 gr. testenine ( spirale )
100 gr. butera ili margarina
100 gr. prezli
50 gr. mlevenih oraha 
3 kašike fruktoze
600 gr. očišćenih, prepolovljenih šljiva

Priprema : 
Skuvati testeninu prema uputstvu Al Dente . Otopiti buter i dodati prezle , 2 kašike fruktoze i orahe. Pržiti dok ne dobije zlatno žutu boju ( kao za knedle ). Pomešati sa skuvanom testeninom. Šlijve kuvati sa 1 kašikom fruktoze i 5 kašika vode , 5 minuta , da malo odmeknu. 
Neki izmešaju sve zajedno . Ja sam ipak pobornik  - prvo testenina sa prezlama , potom poredjati šljive i poprskati po želji sa sokom.




Коментари

  1. baš zanimljiv recept, jako mi se sviđa. Nisam često imala priliku jesti tjesteninu u slatkoj varijanti, ali se sjećam da smo to znali dobiti za gablec u školi. Mislim da bi mi se puno više svidjela sada, u ovoj tvojoj izvedbi :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.