Пређи на главни садржај

FBI kod Ane - Marije

Kolač sa ribizlama
FBI rukavice  novembar - decembar... blog pod istragom Prstohvat soli , domaćica Ana - Marija  bloger mladje generacije .
Svaki recept je lepo objašnjen ... u koracima i odgovarajućim fotografijama ( koje su fenomenalne ) ... spoj tradicije i nečeg novog . Svidja mi se i rubrika pohod na BG restorane ... kao i svakom gurmanu .
Isprobala sam dva recepta kao i uvek ... mada su mi i brownies zapali za oko .. ali već su ih drugi pravili , pa da se ne ponavljamo. Isprobala sam rolat sa ajvarom  i kolač sa ribizlama .
Kolač sa ribizlama  - sledila sam recept sem gornjeg preliva . Šteta je ukuvati ribizle  zbog vitamina C i antioksidativnog dejstva ... odlučila sam se za 10 gr crvenog želatina i pola šolje vode ... rastopila prema uputstvu i pomešala sa ribizlama . Zaboravila sam belu čokoladu :D dešava se ...
Moj lični favorit ... obožavam kiselkaste poslastice ... lako se pravi , brzo ... nije zahtevan . Kad bude sezona ribizli napraviću duplu meru . Slika govori više od reči ... pogotovu kad su ga obasjali jutarnji sunčevi zraci .


Rolat sa ajvarom
Rolat sa ajvarom - sve po receptu sem praške šunke ... koristila sam alpsku i izrendala sam . Obožavam slaniše... i ovo sigurno neće čekati neko veće slavlje da ga ponovo napravim.

Srećan Božić svima koji ga slave !

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je