Пређи на главни садржај

Bačka pita u pokušaju :D

Kuvarijacije - tema u januaru Bačka pita.Recept je sa Coolinarike od Dubravke 56.
Obično se ne pridržavam recepta ... ali pošto sam prvi put pravila .. pokušala sam. Dubravka je sigurno pravila ovu pitu hiljadu puta , tako da postoji očigledna razlika u slikama :D.
Ja baš nisam neki majstor u štrudlama .... a ovaj recept sam morala prilagoditi sebi i znam sledeći put kako ću praviti . 
Testo od 600 gr. brašna i 200 ml mleka , vode i jaja je previše tečno i malo teže za obradu. Ipak treba od 900 do 1000 gr. brašna , mada je i tad mekano . 
Išla sam po receptu i podelila na dva dela ... sledeći put ću na četiri da bi bile finije .Koristila sam puter umesto masti i sledeći put ću rastopiti ipak... imala sam teškoća da rasporedim fil . A , da .. ovo na slici je moj monstrum od štrudle :D.


Ovakva je u preseku . Po ukusu me podseća na mlečni hleb. U svakom slučaju obradovaćete svoje ukućane ovom pitom  ujutro uz šolju kafe, marmeladom po ukusu i voćnom salatom.



Коментари

  1. Obozavam ovu strudlu! Moj recept je nesto drugaciji i da znas da je nisam mesila vec odavno, bas cu morati :)

    ОдговориИзбриши
  2. Da zaista je drugačija ja sam je radila s mašću i ne osjeća se miris.

    ОдговориИзбриши
  3. Meni izgleda krasno, mekano, mirisno, baš mi se dopada!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.