Пређи на главни садржај

Ponoćne čipke


naslov inspirisan istoimenim filmom u kome je Doris Dej prvi put briljirala pod režijskom palicom Dejvida Milera . Do tada je uvek glumila prozirnu , plastičnu plavušicu koja se smejala na svaku reč i, pevala pesmice  i bila oličenje American way of life . U svakom slučaju " Ponoćne čipke " je film koji vredi pogledati i čija vrednost ne prolazi . 
Iako nas drugi ubedjuju da treba brže , jače ,u korak sa vremenom (samo pitanje kojim ??? ) itd... vukodlaci , vampiri i ne znam ni ja kakva stvorenja . Verovatno svi trebamo da urlamo, kolačimo i pravimo grimase i da napadamo druge. Samo tu postoji jedan problem... kada se vi nadjete u istoj situaciji .
Recept je sad u trendu :D čipkane ili heklane palačinke .... prvi put sam čula za njih u " Dodji na večeru " od simpatične ruskinje koja je pobedila na Kopaoniku. Ovo je moja verzija ...moram priznati  da je potrebna brzina i fina motorika .

Sastojci :
200 gr. brašna
2 kašike kakaoa
300 ml vode ili mleka
na vrh noža soli
2 jaja
3 kašike ulja
Fil :
250 ml zasladjene slatke pavlake
200 gr. malina
Priprema :
Pomešati brašno sa kakaoom i malo soli , potom sjediniti sa vodom. Na kraju dodati jaja i mešati dok se ne homogenizuje. Ostaviti pola sata da miruje . 

 


Zagrejati tiganj , i podmazati sa malo ulja. Sipati smesu u špric i šarati po želji ( najbolje tri kruga i kao mrežu). 
Peći sa obe strane ... Umutiti slatku pavlaku i mazati čipkane palačinke , ukrasiti malinama i posuti prah šećerom. Servirati preklopljene ili kao četvrtine.





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.