Пређи на главни садржај

Ajme ... Jagodica bobica mafini


Ajme , koliko nas je ! Tema  meseca maja 2012. god . su jagode , domaćica Zoka .
Zoka nam je dala neograničenu slobodu   što se tiče teme , tako da sam ja to maximalno iskoristila.
Mafine može napraviti svako.. laka priprema , ukusni . Glavna caka je u njihovom ukrašavanju . Moja mašta može svašta...uz malo gumenih bombona, slatkih špageta i vafla izgleda savršeno ili tu negde :D

Sastojci :
250 ml voćnog jogurta od jagode ( uzela kupovni - mada može i 200 ml jogurta i 50 gr. jagoda )
100 gr. šećera
1 prašak za pecivo
200 gr. brašna
2 vanil - šećera
2 jaja
50 ml ulja
1 kesica  pudinga od jagode
50 gr. suvog groždja

Priprema : 
Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati prašak za puding i voćni jogurt. Mešati dok ne bude više grudvica . Sipati ulje, šećer , vanil šećer , suvo groždje i jaja i promešati dok se ne sjedini. 
U kalup za mafine poredjati papirne kalupe za pečenje i sipati u svaku po 2/3 smese .
Peći na srednjoj šini , u već zagrejanoj pećnici , 25 minuta na 200 stepeni.
Pečene , ohladiti 5 minuta i potom polako skinuti papirne korpice.

Za ukrašavanje :
100 gr. prah šećera pomešati sa tri kašike hladne vode i time premazivati mafine- smesa ne sme biti ni gusta ni previše retka  . Zalepiti gumenu bombonu jagode , slatke špagete ukus jagode i komadić vafla ukus jagode na glazuru. Ostaviti da se suši 4 sata na sobnoj temperaturi .









Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je