koju nećete tako lako zaboraviti ...
Sastojci za testo :
300 gr. brašna tip 405
7 gr. suvog kvasca
150 ml mlake vode
na vrh noža soli
3 kašike ulja
za fil :
1200 gr. očišćenog i iseckanog crnog luka
pola glavice belog luka
200 gr. iseckane mesnate slanine
100 gr. pršute
3 kašičice crvene cary paste ( ili dve kašičice paradajz pirea , 1 aleve paprike i pola kašičice karija )
bibera
1 jaje
200 gr. kisele pavlake
za posuti :
200 gr. goude ( ili tvrdog sira po želji )
Priprema :
Pomešati brašno , so i kvasac ; dodati mlaku vodu i ulje i mesiti dok se testo ne odvoji od ruku . Ostaviti sat vremena da miruje na toplom mestu i kad udvostruči svoj volumen razmesiti. Testo rastanjiti oklagijom na brašnjavoj podlozi debljine 1 cm i preneti na pek papirom obložen okrugli pleh dijametra 30 cm. Ostaviti 15 - tak minuta da se digne.
Ispržiti slaninicu i pršutu u malo ulja , izvaditi i ocediti na kuhinjskom papiru . Crni luk i beli pržiti oko pola sata u poklopljenom tiganju , pobiberiti .. dodati cary pastu . Skloniti sa vatre i ohladiti malo.
Izmešati prženi luk, slaninu, pršutu , kiselu pavlaku i jaje i rasporediti po testu . Posuti narendanu goudu .
Peći 55 minuta na 180 stepeni na srednjoj šini.
Ohladiti pola sata i potom seći .
Po želji servirati... najbolje sa jogurtom ili nekom zelenom salatom. Kad se potpuno ohladi , lakša je i za sečenje a i ukusi se homogenizuju ... ali to je već stvar ukusa . Nisam solila; to već zavisi od slanine i pršute koju koristite .
Jako zanimljivo, valjalo bi probati
ОдговориИзбришиMoram priznati da nisam jela pitu sa ovako puno luka, uz ostale začine ovo mora biti jako dobro. Bilježim recept !
ОдговориИзбришиzahtevna je malo zbog ljuštenja crnog luka .. ko je osetljiv ...
Избришиprženjem luk izgubi vodu , tako da na kraju se njegova masa prepolovi . I bolje je praviti vikendom :D Nećete se pokajati .
Ovakvu pitu još nisam jela, zvuči super!!
ОдговориИзбриши