Пређи на главни садржај

Pita sa lukom


koju nećete tako lako zaboraviti ...

Sastojci za testo :
300 gr. brašna tip 405
7 gr. suvog kvasca
150 ml mlake vode
na vrh noža soli
3 kašike ulja

za fil :
1200 gr. očišćenog i iseckanog crnog luka
pola glavice belog luka
200 gr. iseckane mesnate slanine
100 gr. pršute
3 kašičice crvene cary paste  ( ili dve kašičice paradajz pirea , 1 aleve paprike i pola kašičice karija )
bibera
1 jaje
200 gr. kisele pavlake
za posuti :
200 gr. goude ( ili tvrdog sira po želji )

Priprema :
Pomešati brašno , so i kvasac ; dodati mlaku vodu i ulje i mesiti dok se testo ne odvoji od ruku . Ostaviti sat vremena da miruje na toplom mestu i kad udvostruči svoj volumen  razmesiti. Testo rastanjiti oklagijom na brašnjavoj podlozi  debljine 1 cm i preneti na pek papirom obložen okrugli pleh dijametra 30 cm. Ostaviti 15 - tak minuta da se digne.

Ispržiti slaninicu i pršutu u malo ulja , izvaditi i ocediti na kuhinjskom papiru . Crni luk i beli pržiti oko pola sata u poklopljenom tiganju , pobiberiti .. dodati cary pastu . Skloniti sa vatre i ohladiti malo.
Izmešati prženi luk, slaninu, pršutu , kiselu pavlaku i jaje i rasporediti po testu . Posuti narendanu goudu .

Peći 55 minuta na 180 stepeni na srednjoj šini.
Ohladiti pola sata i potom seći .
Po želji servirati... najbolje sa jogurtom ili nekom zelenom salatom. Kad se potpuno ohladi , lakša je i za sečenje a i ukusi se homogenizuju ... ali to je već stvar ukusa . Nisam solila; to već zavisi od slanine i pršute koju koristite .





Коментари

  1. Moram priznati da nisam jela pitu sa ovako puno luka, uz ostale začine ovo mora biti jako dobro. Bilježim recept !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. zahtevna je malo zbog ljuštenja crnog luka .. ko je osetljiv ...
      prženjem luk izgubi vodu , tako da na kraju se njegova masa prepolovi . I bolje je praviti vikendom :D Nećete se pokajati .

      Избриши
  2. Ovakvu pitu još nisam jela, zvuči super!!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je