Пређи на главни садржај

Zelene špargle sa lososom i sos holandez


Napokon sam probala zelene špargle i to u sezoni koja traje do 24. juna tj dok ne sazru prve višnje. Posle toga nije preporučljivo ih konzumirati. Zelene rastu iznad zemlje i zbog sunčeve svetlosti - fotosinteze imaju zelenu boju . 100 gr. špargli ima 18 kalorija i pogodne su za dijetu ...dobro, ova kombinacija masnog lososa i sosa nije baš dijetalna , ali kad se sve sabere dodjete na cifru od 300 kalorija . Sve se može ali u  meri ....
Ovo jelo je gotovo za 10 minuta i dovoljno za dve osobe. Možete servirati i  uz krompire .

Sastojci :
1 veza zelenih špargli ili 500 gr. 
480 gr. lososa

za sos holandez :
2 žumanca
so 
biber
150 gr. putra
sok pola limuna

Priprema :
Očistiti , oprati špargle  i odseći krajeve ( otprilike 5 cm - ili rukom odlomiti ) . U tiganju otopiti 25 gr. putra sa par kapi ulja i pržiti špargle  oko 5 minuta. Ko voli mekše 7 minuta. Posoliti .
Losos pržiti sa svih strana po pola minuta , skloniti sa vatre i staviti u zagrejanu pećnicu da se peče 5 minuta na 100 stepeni. Potom naprskati limunovim sokom po želji.
Sos :  izmutiti 2 žumanca sa 1 kašikom hladne vode , malo soli ; dodati 150 gr. otopljenog mlakog butera i na pari mutiti dok krem ne bude gust kao majonez. Još u vruć krem dodati limunov sok i pobiberiti .
Po standardnom postupku putar se doliva kap po kap. Ne znam kako vama , ali ja napravim uvek kajganu. Pojednostavila sam i ovako mi sos uvek dobro ispadne . Ne treba nekad komplikovati bez potrebe.
Servirati po želji - na slici sa šeri paradajzom i biljčicama po želji.

Prijavljeno za Ajme koliko nas je! Mesec april , tema samoniklo jestivo bolje - domaćica Ingrid sa bloga Prekratak dan.
Verzija za štampu 



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je