Пређи на главни садржај

Ajme, koliko nas je tema - kivi

Drage moje, želim da vam poželim dobrodošlicu na moj skromni blog i poželim vam srećnu Novu 2013. godinu i  dobro zdravlje, a svega drugog će već nekako biti.
  Ajme koliko nas je ! - igra je započeta u avgustu 2008, na inicijativu food blogerke Snježane.
Dosadašnje teme igrice:  
cimet, đumbir, narandža, integralno brašno i pšenica, suvo voće, ljute paprike, čokolada, pirinač, maslina, bundeva, kupus, jabuka, sir, agrumi, kafa, orašasti plodovi i semenke, ananas, tikvice, kukuruz, pasulj i sočivo, pečurke, šargarepa i paškanat, kokos, med, vino mak, pivo, jaje, šljiva , timijan ili majčina dušica safran , čaj , višnje, kruška, menta, nar, jagode, trešnje, pumidori/rajčice/paradajz, nutella, kiselo mlijeko i banane.
 Kad me je Tanja  izabrala za sledeću domaćicu obradovala sam se, naravno ! Kolebala sam se izmedju dve teme kivija i cole.
Medjutim čitajući ranije postove od ajme, koliko nas je  zaključila sam da je ipak voće pravi izbor u pauzi novogodišnjih slavlja ili posle njih, a uklapa se po boji u novogodišnju atmosferu i upravo mu je sezona.
Većina blogerki su pobornici zdrave hrane , tako da je izbor bio lak.
Kivi je bogat vitaminom B6 i niacinom koji je dobar za nokte , isto tako ima visok sadržaj vode i pogodan je za dijetu ili lepše rečeno "čišćenju organizma" . Kivi je svestran : kao dodatak napicima, u voćnoj salati , sorbeu , marmeladama ,u pikantnim salatama , voćnim tortama . Ima i jednu manu - ne može da želira ako se ne prokuva zbog enzima koji sadrži .
Kako to biva, tokom ovih slavlja smo skloni preterivanjima tako da sam uvela  ritual da popijem smoothie od kivija svakog jutra : 5 kivija , 2 oljuštene jabuke , sok jedne narandže i 400 ml kisele vode .
Drage moje, znam da ćete obogatiti net sa vašim receptima , jer kivi je malo zanemaren od strane kuvara
Upravo mu je sezona, cena pristupačna, krajnje je zdrav i dobar u slatkim i slanim verzijama. 
Prijave šaljite na :
ultimativnisastojak@gmail.com. 
 A zbog njegove zeličanstvene boje koju voli većina blogerki , podsetiću vas na jednu staru , veoma poznatu pesmu .....

Коментари

  1. Draga Sanja, prvo hvala na lepim željama, i ja tebi želim sve najbolje u Novoj godini!
    Čestitam i ulogu naše ovomesečne domaćice, lepa tema. Biće interesantno. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Sanja, sve najlepse i vama :)

    Cestitam na ulozi domacice!
    Sto se teme tice sa kivijem sam malo na vi pa nisam sigurna koliki ce moj doprinos biti ovaj mesec... u svakom slucaju zelim vam jedan uspesan krug i da te devojke zatrpaju ulaznicama :)

    Pozzz

    ОдговориИзбриши
  3. koliko bude, bude.. ja sam tolerantna.Svako ima svoju omiljenu namirnicu .Važan je kvalitet, ne kvantitet.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicna tema. Kiwi je meni jako dekorativna i ukusna vocka, cesto zapostavljen, pa je dobro da se skrene paznja :)

    ОдговориИзбриши
  5. Sanja , sve najbolje tebi i tvojima u Novoj godini. Čestitam ti na ulozi domaćice. Tema je baš lepa, kivi mnogo volim. Vec znam šta ću da pravim. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Sanja, sve najlepse ti zelim i zaista sam odusevljena sto si bas ti ovog meseca domacica. Jos uvek nisam sigurna sta bih pravila ali kivi volim i unapred se radujem istrazivanju novih recepata.

    ОдговориИзбриши
  7. Čestitam ti na ulozi domaćice u ovom krugu. Tema je zanimljiva, a kivi je za mene i izazovan obzirom da ga baš i ne preferiram i ne koristim često, ali biti će već neki recept :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je