Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Starinska fina torta


Tema KuVarijacija za mesec septembar je Starinska fina torta sa bloga " Slasno i opasno" , autor  Tajana .
Tajana je nova blogerka koja je za veoma kratko vreme osvojila srce čitalaca , kako svojim iskrenim stilom pisanja i zanimljivim pričama , tako i tradicionalnim jelima i poslasticama . Svaki njen recept je ispraćen dogodovštinom ili anegdotama  iz detinjstva ili skorije prošlosti i većina čitalaca se može naći u njima. Čitanjem budite nostalgiju za nekim prošlim vremenima koje će vas možda dovesti do smeha , a nekad i rasplakati.
 Tako je i sa Starinskom finom tortom po bakinom receptu . Kao što Tajana napominje , ovu tortu možete varirati po želji .  Nisam toliko odstupala od prvobitnog recepta , jer je savršen u svojoj jednostavnosti i lepo objašnjen.

Sastojci za koru :
7 belanaca
7 kašika brašna
7 kašika šećera
7 kašika ulja
1 prašak za pecivo

Sastojci za fil :
7 žumanaca 
6 kašika brašna
10 kašika šećera
1 kesica burbon vanil šećera
6 dcl mleka 
250 gr. putera 
150 gr. suvog groždja + 100 ml ruma za potapanje
4 pune kašike marmelade od kajsije

Priprema :
Za fil : Potopiti suvo groždje u rum.
 Pomešati brašno sa mlekom da ne bude grudvica . Dodati umućena žumanca sa šećerom i burbon vanil - šećerom . Sipati smesu u posudu za kuvanje na pari i skuvati gust krem. Ohladiti . Umutiti penasto putar i dodavati kašiku po kašiku krema uz neprestano mućenje .1/3 krema ostaviti sa strane za ukrašavanje torte . Ocediti suvo groždje od ruma i staviti u krem.Ocedjeni rum pomešati sa 4 kašike marmelade od kajsije.
Kora : umutiti penasto belanca, dodati šećer , ulje , prosejano brašno sa praškom za pecivo . Sve sjediniti i sipati u pek papirom obložen srcolik kalup dimenzija 22 x 7,5 cm  . Peći 20 minuta .
Izvaditi iz kalupa i ohladiti .Preseći na tri dela.
Mazati kore sa marmeladom od kajsija i filovati kremom. Na kraju premazati tortu sa onom trećinom krema koju smo ostavili sa strane. Umutiti jedan šlag u prahu sa kiselom vodom prema uputstvu i ukrasiti tortu. Rasporediti ukrasne i šećerne perle po torti .
Ostaviti dva sata u frižderu .

Rezime :
Savršena kremasta torta koja svojim ukusom podseća na sladoled od malage i dobar izbor za one koji ne vole čokoladne torte . Slojevi vazdušaste kore se nadopunjuju sa voćkastom marmeladom i filom koji se topi u ustima. Tradicionalan recept iz kategorije jeftinih , a dobrih ne treba zanemariti naročito u današnje vreme.
Pogodna je za žutu minutu , kao poklon ili za slavlja. Težina pripreme : laka . Od sastojaka koji su uvek u kući za sat i po možete napraviti domaću tortu od 1,5 kg .

Tajana je i mlada autorka koja će se pojaviti sa svojom prvom knjigom " Mučitelj "  , izdavač Novi  književni krug,  na Beogradskom sajmu knjiga koji počinje 20. oktobra. U vreme kad književna dela obiluju već poznatim frazama i već unapred poznatom razvoju dogadjaja , Tajanina knjiga je pravo osveženje.
Knjiga je priča o ljubavnom trouglu troje mladih ljudi , o životnim olujama , puna neočekivanih zapleta , intriga , nedoumica i suočavanja . Ja ću uzeti moj primerak sa potpisom mlade autorke , a potrudite se i vi.








Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je