Пређи на главни садржај

Šaum keks oblatne sa bananama

Deca će ih obožavati... kako mala , tako i velika :D 


Sastojci :
75 ml vode
150 gr. šećera
300 gr. keksa sa čokoladnim punjenjen - Noblice
100 gr. mlevenih oraha
100 gr. čokolade za kuvanje
2 banane
150 gr. margarina
4 lista oblatne

Sastojci za šaum :
6 belanaca
150 ml vode
300 gr. šećera
20 gr. želatina
pola bočice arome banane

Čokoladna glazura :
500 gr. čokolade za kuvanje
200 ml slatke pavlake
2 kašike šećera
100 gr. margarina
+
100 gr. mlečne ili bele čokolade

Priprema :
 Izgnječiti viljuškom dve banane i pomešati sa mlevenim Noblicama i mlevenim orasima . Ušpinovati šećer sa vodom i dodati margarin i čokoladu  da se otope. Preliti preko keks smese i sjediniti . Premazati 4 lista oblatne i staviti u frižder . Staviti neki teži predmet na oblatnu da se slepe. Posle 2 sata iseći na željenu veličinu.
Šaum : umutiti penasto belanca . Ušpinovati šećer sa vodom i dodati omekšali želatin prema uputstvu. Dodavati kašiku po kašiku ušpinovanog šećera sa želatinom u belanca uz stalno mućenje ( 15 minuta ) . Na pola mućenja dodati pola bočice arome banane. Naneti špricem na izrezane oblatne i ostaviti dva sata u frižderu da se stegne.
Čokoladna glazura : Otopiti čokoladu na pari sa slatkom pavlakom , šećerom i margarinom . Preliti svaku oblatnu posebno , najbolje na nekoj tacni. Ova mera  je dovoljna za 24 oblatne .Poprskala sam mlečnom što mi je ostala od Šaum Oreo oblatni ; vi otopite čokoladu po želji i poprskajte. Ukrasiti šarenim mrvicama.
Ostaviti u frižderu da se čokoladna glazura stegne. 
Osvojeno prvo mesto na " Domaćici meseca " u organizaciji " Pošalji recept " . Sreća, sreća , radost !

Verzija za štampu 







Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu