Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Bele mlečne kocke


KuVarijacije , mesec jun . Tema Bele mlečne kocke sa Majinog bloga Cooks and Bakes.

Sastojci:
za podlogu
300 ml mleka
50 g šećera
30 g griza

za fil
500 ml Imlek slatke pavlake
50 g šećera
2 kesice vanilin šećera
1 kesica želatina (10 g)

za preliv
1kg višanja
12 kašika šećera
4 kašike vode
6 kašika crnog balzamikovog sirćeta

Postupak:
Slatku pavlaku izvaditi iz frižidera i ostaviti neko vreme na sobnoj temperaturi pre mućenja. Treba nam hladna ali ne jako hladna.
Kalup za djuveč podmazati uljem.
Skuvati mleko sa šećerom. Kad počne da vri polako sipati griz i kuvati na tišoj vatri nekoliko minuta. Vreo griz rasporediti ravnomerno po kalupu i ostaviti sa strane.
U sasvim malom lončetu želatin preliti sa 3-4 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri, pa ugrejati na najtišoj vatri da se sve otopi.
Mikserom mutiti slatku pavlaku sa šećerom, pa kad je meko umućena, u tankom mlazu uliti rastopljeni želatin nastavljajući mućenje još malo. Izliti fil preko podloge od griza, poravnati ga, pa viljuškom napraviti šare.
Kalup pokriti plastičnom folijom da se po površini kolača ne bi stvorila korica i ostaviti nekoliko sati u frižideru. Seći na manje kocke, služiti rashlađeno, uz preliv od višanja.
  Za balzamiko višnje - karamelizirati šećer sa vodom , skloniti sa vatre i potom dodati balzamikovo sirće i višnje . Vratiti na ringlu i kuvati dok se karamel ne istopi i tečnost ne ukuva - na kraju dobije mednu strukturu.

ps. Lak letnji  kolač koji možete spremiti za manje od 20 minuta. Kremasta struktura fila  sa tankom koricom kuvanog griza topi se u ustima. Mada je Majina zamisao bila da se poprska sa slatkim od višanja , napravila sam malu varijaciju. Sezona je višanja , a moji obožavaju voće tako da su prelivali ovaj kolač nemilosrdno sa balzamiko višnjama. Ovaj kolač se može zamrznuti  i isto tako  varirati . Sledeći put ću probati sa kokosovim mlekom , kokosom,bademom ,  belom čokoladom  i ananasom . Mogla bi i posna varijanta , ali ja nisam fan spoja posnog želatina i biljne pavlake.
Odličan kolač kojim ćete zadiviti svoje ukućane i goste uz minimum napora. Od Maje nisam drugo ni očekivala . Kvalitet koji traje.


Коментари

  1. Bas su dobre, nisam u trendu sa food igricama, ali extra si ih napravila..

    ОдговориИзбриши
  2. Super su ti ispale kockice ! I meni su se jako svidjele kao što mi se sviđaju i tvoje ideje o raznim varijacijama koje ću vjerujem pomalo isprobati !

    ОдговориИзбриши
  3. Savrsene kockice, bas su lepo uspele.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Fantastično napravljene kocke i slike su ti jako lepe.

    ОдговориИзбриши
  5. Super su ti mlečne kocke...zaista ima puno varijacija na temu.

    ОдговориИзбриши
  6. Izvini što "malo" kasnim sa komentarom - hvala što si pravila, a balzamiko višnje zvuče jako zanimljivo!

    ОдговориИзбриши
  7. leto je. Sezona odmora. Drago mi je da ti se svidja :D :*

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je