Пређи на главни садржај

Patin 15 : Knedle od povrća


Mesec dana brzo prodje . Imale smo drugi zadatak za Patin 15 , a to su knedle sa povrćem .


Originalni recept možete videti gore , a ovo je moja prilagodjena verzija .

Sastojci :
500 gr. mešavine ( krompir, mrkva , grašak  )
450 gr. starog hleba 
2 jaja 
100 ml mleka 
1 kašika brašna tip 400 meko 

100 gr. putra 
3 kašike prezli 
sir po želji - na slici kačkavalj 

Priprema : 
Iseći hleb na kriške i zapeći sa obe strane 5 minuta na 200 stepeni. Iskidati na manje komade. 
Umutiti jaja , dodati brašno i mleko i preliti preko hleba. 
Skuvati povrće u pola čaše vode i jednu kašičicu začina - kulinata (25 minuta ) . Potom ocediti i pobiberiti . Sjediniti sa prethodnom smesom. Oblikovati knedle mokrim rukama. 
Prokuvati 3 litre vode sa kašikom soli . Kad voda proključa , smanjiti vatru na 1 i spuštati u vodu knedle . Kuvati 30 -tak sekundi , vaditi rešetkom i dobro ocediti  . 
Propržiti prezle u putru i preliti knedle . Poslužiti sa rendanim kačkavaljem. 

Utisci :
Ja sam odrasla na knedlama i navikla sam na kompaktnije knedle. Same knedle su suvonjave , ali u kombinaciji sa prženim prezlama i kačkavaljem odlična vege priča. Prednost ovih knedli je što ih možete raseći i  podgrejati ujutru u tiganju na malo putra . Kombinaciju povrća možete sami izabrati . Ja sam izbegla mast , mislim da prženi putar dovoljno nadoknadjuje masnoću. Preporučila bih da na ovu meru dodate još dva jaja da bi olakšali sebi kuvanje knedli. 







Коментари

  1. Tvoje baš lepo i pravilno izgledaju. Moje nisu bile tako okrugle već nekako ćoškaste... Ali, dopao mi se ukus... :)

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda da smo se sve složile da traže neki saft a ne da budu poslužene same.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je