Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Svetosavske perece


Tema KuVarijacija Svetosavske perece od Jafi. Originalni recept možete videti ovde , a njen blog ovde

Sastojci :
300 gr. brašna tip 400 oštro
500 gr. brašna tip 500 
40 gr. kvasca
pola kašičice šećera
kašičica soli 
200 ml mlake vode
200 ml toplog mleka
100 ml maslinovog ulja 

Premaz : 
1 jaje

Slani preliv :
3 kašike brašna tip 500
1 kašika soli
30 do 40 ml vode

Priprema :
Prosejati brašno i napraviti udubljenje . Posoliti po krajevima. 
Rastopiti kvasac u mleku i vodi sa šećerom , sipati u udubljenje i ostaviti 10 minuta . 
Potom dodati ulje i zamesiti glatko testo.
Ostaviti pola sata da miruje. 
Razmesiti na brašnjavoj podlozi i podeliti na jufke ( kod mene 16 komada ).
Svaku jufku rukama rastanjiti prvo u tanak štapić , potom vrhove uviti dvaput i prisloniti na donji deo perece. Slagati u pek papirom obložen pleh i premazati jajetom. 
Peći na 200 stepeni 30 minuta . Potom izvaditi i poprskati slanim prelivom . Vratiti i zapeći još 3  do 5 minuta.
Slani preliv : prosejati brašno , posoliti i dodati vode po potrebi . 

ps .  recept ne zahteva puno vremena u izradi . Po težini pripreme krajnje jednostavan , a rezultat oduševljava. Meko , vazdušasto testo sa prelivom topi se u ustima. Vruće perece su najbolje sa putrom. Ispekla sam od ove smese 16 komada . Delicija kako za decu tako i za odrasle . Jafi , hvala na ovako dobrom recepisu  !


Коментари

  1. Aaa, eto i kod tebe. Super recept. I, kao i uvek, svi sledimo isti recept a toliko razlicitosti prikazemo. Upravo to volim kod ove igrice. ;))

    ОдговориИзбриши
  2. Odlične su ti :) Ja od ove količine testa napravim 26 pereca i baš budu vitke i hrskave, skoro da nemaju sredinu. Mi ih volimo i pravim ih bar jednom mesečno. Gledajući danas vaše slike moja ih je ćerka opet tražila, a samo što smo pojeli one od Svetog Save :) Biće sutra opet pereca kod nas :)
    Hvala na prezentaciji :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. sve stvar vežbe . Mislim da će posle par pravljenja biti bolje. Nisam dovoljno istanjila testo , a testo naraste tokom pečenja .Izgled ne utiče na ukus. Mi smo zadovoljni (y).

      Избриши
  3. Odlicno su uspele, mislim da smo ovih dana svi uzivali u finom pecivu.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Sanjice i tvoje su perece odlične...ja ih nekako volim da su male i bucmaste.....nekako kad su tanke onda su mi suve ali definitivno su hrskave....mislim da ovde sve zavisi od ukusa...Testo je fantastično za rad.

    ОдговориИзбриши
  5. Odlične perece Sanja, baš sli ih lijepo napravila !

    ОдговориИзбриши
  6. Baš ste sve zadovoljne pripremom i kako su vam ispale a ja sad uživam u slikicama od bloga do bloga.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je