Burek od jabuka

potrebno je :
1 pakovanje kora za baklavu 
500 - 600 gr. rendanih jabuka 
 5  kašika šećera 
100 gr. grubo mlevenih oraha ( ili badema , lešnika )
5 kašika mineralne vode 
5 kašika ulja .


Postupak pripreme:
Pomešati ulje i mineralnu vodu.
Jabuke pomešati sa šećerom i  orasima.
Na dnu podmazanog , okruglog pleha prečnika 30 cm staviti jednu koru .
Potom sledeće četiti kore slagati  kao krst tako da krajevi vise preko ivice pleha  i poprskati mešavinom ulja i kisele vode ...
 ... zatim sledeće četiri  slagati u odnosu na prve  pod uglom od 45 stepeni da nastane cvet i porskati uljem i kiselom vodom  .
Staviti jednu četvrtinu fila i dve kore nabirati  kao harmonike i staviti preko fila . Možete ih i blago zgužvati .
Staviti dve trećine fila od jabuke i vraćati kore obrnutim redom počev od poslednje.Prskajte svaki red sa mešavinom ulja i kisele vode ...posle prvog vraćenog reda filovati ostatkom fila.
i poklopiti poslednjim listom kore. Premazati uljem .
 Peći 40 minuta na 200 stepeni.
Ako je gornja kora tvrdja , možete i poprskati malo vodom . Mi volimo hrskavo .

Verzija za štampu

Коментари