Пређи на главни садржај

Čokoladna jastuk torta


Posted by Picasa

Potrebno je za koru :
8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1 kašika ulja
1 kašika vode
1 prašak za pecivo

Potrebno je za fil :
1 litra mleka
2 praška za puding od čokolade Dr. Oetker
3 kašike griza
5 žumanaca
5 kašika šećera

Potrebno za šumski žele :
500 gr. šumske mešavine
100 ml belog vina
5 kašika šećera
6 listova crvenog želatina

za šne :
5 belanaca
5 kašika šećera
sok pola limuna

Za prskanje kora : sok dve narandže .

Priprema :
Prokuvati belo vino sa šumskom mešavinom i šećerom i dodati omekšani želatin po uputstvu . Ostaviti da želira. Iseći na kocke.
Umutiti jaja , dodati šećer i mutiti dalje 10 minuta dok masa ne " pobeli ". Dodati brašno , prašak za pecivo , ulje i vodu.. izmešati , sipati u papirom obložen pleh i peći na 180 stepeni 35 minuta.
Koru ohladiti i iseći na 10 do 12 kriški .
Skuvati puding i griz, šećer u mleku , dodati umućena žumanca na kraju . Ostaviti da se ohladi.
Redjati kore ( prskati ih narandžinim sokom ) , puding i žele od šumskog voća dok se ne utroši materijal. Ostaviti da se stegne. Izručiti iz forme. Staviti na tanjir . Umutiti šne od belanaca , šećera i limunovog soka . Premazati tortu i na gril funkciji ( 200 stepeni ) zapeći minut dva . Ostaviti u frižderu dva sata.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu