Пређи на главни садржај

Jaretina iz pekača


Sastojci : 
4-4,5 kg jarećeg mesa ( but , rebra ) 
1 litra belog vina
50 ml ulja
1 i po kašika začina 
1 kašičica sode bikarbone 
10 zrna bibera
3 lovorova lista
3 kašike sušenog ruzmarina
8 srednjih paradajza
8 paprika 
8 crnih lukova
1 češanj belog luka

Priprema :
Očistiti jaretinu od suvišne masnoće i žilica i oprati pod mlazom hladne vode. Poredjati u pekač komade mesa naizmenično sa seckanim crnim lukom , seckanim belim lukom, lovorovim listom , paradajzom i seckanom paprikom. Posuti sa začinom, sodom bikarbonom , sušenim ruzmarinom i na kraju preliti belim vinom i uljem. Staviti poklopac .
Poklopljeno peći 2  sata na 150 stepeni  i ostaviti u rerni BEZ OTVARANJA do jutra da se "tišti ".
Ujutru okrenuti meso i preliti sosom koji se stvorio preko noći , ponovo poklopiti i dopeći još pola sata ,sat na 150 stepeni ( zavisi od mesa ) . 
Može se služiti uz kiselu pavlaku i domaću pogaču .
U sosu koji ostane, možete sledeći dan dodati oljušteni , isečeni krompir i ispeći pola sata na 200 stepeni. 

 ps. isti recept može i sa jagnjetinom. Količina mesa se može varirati od 3 do 5 kg , ne mora baš tačno . 
 

  

Коментари

  1. E, ovako, da krenemo redom... Prvo, totalno sam se šoknula kada sam kliknuvši na tvoj blog naišla na ovaj dizajn, rekoh loš link, ali kako kada sam sa svog bloga došla. I, u tom trenutku shvatim šta si uradila i čestitam ti na ovako lepoj promeni. Baš ti čuči:))) Mnogo je preglednije, atraktivnije, ma, lepše, brate mili!!! Odlično! <3
    A, sada bih iskomentarisala jaretinu iz pekača. Pa, počnimo: Ma, daj to 'vamo, šta mi turaš neke slike. Ovo je tortura! :)))) Znam koliko je dobra jaretina, a znam i kako je fantastična pod sačem... Joj, što si tako zla:))) Ja nemam pekač a nemam ni jare. Le-le, šta da činim? Ostaću ovde da čežnjivo gledam u ove tvoje lepote, pa tako dok se najedem:))))
    <3<3<3

    ОдговориИзбриши
  2. Nikada nisam jela jaretinu, možda bih jela, ali da mi se ne kaže šta je...nisam ni jagnjetinu nikad jela...jednostavno ne mogu.
    Ove tvoje slike izgledaju fantastično i prijatno vam bilo:))

    ОдговориИзбриши
  3. Uh, ovo bih rado servirala i sebi i svojima, odlično je , super pripremljeno, sigurno ukusno.
    A novi izgled bloga mi se jako sviđa, baš je lijepo i atraktivno !

    ОдговориИзбриши
  4. Sjajno izgleda. Uh, imaš li ideju gde jare da kupim, odavno imam želju da probam, kažu da boljeg i zdravijeg mesa nema.

    ОдговориИзбриши
  5. E, da, i fina ti je ova promena na blogu, sad može i komentar da se ostavi, a i lakše se pregledaju recepti...

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu