Пређи на главни садржај

Tatjanina torta




potrebno je : 10 jaja , 400 gr. šećera , 200 gr. brašna , 100 gr. gustina, 1 prašak za pecivo , 10 kašike vode , 2 kašike ulja , 8 kašika marmelade od kajsije , 750 gr. očišćenih višanja , 100 ml soka od višanja, 2 praška za puding od vanile , 6 kašika šećera, 3 žumanca, 200 ml mleka , 200 gr. bele čokolade, 2 vanil šećera, 10 gr. želatina, 500 gr. kisele pavlake 20 % masti , 500 ml slatke pavlake 1 učvršćivač za šlag , 3 narandže filetirane , 50 gr.mlevenih oraha . Postupak pripreme: 10 jaja penasto umutiti . Dodati 250 gr. šećera, 2 vanil šećera , 200 gr. brašna , 100 gr. gustina i prašak za pecivo , 2 kašike vode i dve kašike ulja. Sipati u dva papirom obložena pleha i peći na 180 stepeni 20 minuta. Kad su pečene kore, uviti ih ... ostaviti tako 10 minuta i onda namazati marmeladom od kajsije. Iseći na 1 cm debljine. Staviti prsten za tortu ( 36 cm prečnika ) i rolatima obložiti zidove i staviti na dno. Ostaviti par rolata sa strane( otprilike 5). Fil od višanja : prokuvati sok od višanja sa višnjama, 6 kašika šećera . Razmutiti prašak za puding u malo soka od višanja. Kad proključa, dodati i kuvati još minut. Sipati ovu smesu preko rolata i pokriti drugim slojem rolata. Bela smesa:na pari skuvati 3 žumanca, 150 gr. šećera, 100 gr. bele čokolade i 200 ml mleka. Dodati omekšali želatin ( prema uputstvu ).Ostaviti da se ohladi . Kad počne da želira dodati kiselu pavlaku, umućenu slatku pavlaku sa učvrćivačem ( 400 gr.) i 100 gr. seckane bele čokolade i narandže. Sipati preko drugog sloja rolata. Poravnati i ostaviti 4 sata u frižderu. Ukrasiti preostalom umućenom slatkom pavlakom i mlevenim orasima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu