Пређи на главни садржај

Vino torta - posno

 
Posted by Picasa


potrebno je :
750 ml belog vina Sauvignon Blanc ,12 kašika šećera ,4 kesice praška za puding ukus vanile ,250 gr. margarina ,1 list želatina ,750 gr. višnje ,250 gr. vode ,500 gr. posnog keksa ,100 gr. oraha seckanih ,100 gr. suvog groždja ,100 gr. margarina ,100 gr. seckanih smokava ,100 gr. čokolade ,500 ml jabukovog soka ,10 gr. želatina ,zelena kolačarska boja ,2 kašike šećera .


Postupak pripreme:
Keks izmrviti , dodati 100 gr. otopljene čokolade i margarina, 100 gr. seckanih oraha, smokava, suvog groždja - sjediniti i podeliti na dva dela . Staviti prsten za tortu na 30 cm ... staviti prvu keks "koru ".
2 praška puding vanila razmutiti u malo vode. Skuvati višnje sa 250 ml vode i 6 kašika šećera ... dodati razmućeni puding i kuvati 1 minut.Ohladiti malo . Sipati preko kore. Staviti drugu keks " koru ".
750 ml belog vina skuvati sa 6 kašika šećera i 2 praška za puding od vanile.Dodati list želatina ... mešati dok se ne rastopi. Ohladiti . Umutiti penasto margarin i sjediniti sa kremom od vina.
Sipati preko druge kore.
Skuvati jabukov sok i šećer... dodati omekšali želatin i zelenu kolačarsku boju. Ohladiti. Kad se stegne , pritisnuti kroz krompir presu i time dekorisati tortu . Preliti čokoladnom glazurom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu