Пређи на главни садржај

Baklava sa suvim šljivama


posna baklava kojoj niko neće reći ne.
potrebno je :
400 gr. seckanih suvih  šljiva
8 kašika ruma ili narandžinog soka
200 gr. seckanih oraha ( lešnika ili badema )
3 kašike šećera
12 listova kora za baklavu
2 šolje šećera
3 šolje vode
sok jednog limuna
Postupak pripreme:
Šljive preliti rumom  i ostaviti da omekšaju. Četiri  kore poslagati jednu pored druge  i posuti po jednom kašikom šećera , orasima i seckanim  šljivama, uviti i narezati u razmaku od 5 cm. Ponoviti još 2 puta. Namazati gornju koru uljem i peći na 200 stepeni 35 minuta. Vruću baklavu prelivati  šećernim sirupom dok ga ne upije .
Šećerni sirup : ušpinovati 2 šolje šećera i 3 šolje vode. Skloniti sa vatre i  dodati sok jednog limuna  .
Varijanta sa kajsijama - ista mera samo zamenite suve šljive suvim kajsijama, rum likerom od kajsija , a orahe možete i kokosom. Postupak pripreme isti. 


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.