Пређи на главни садржај

Knedle sa šljivama

dovoljno za 22 -23 knedle.
potrebno je za knedle:
1 kg . krompira
30 gr. putra 
200 gr. brašna tip 400
100 gr griza
2 jaja
150 gr. očišćenih šljiva ili suvih šljiva
za mrvice :
200 gr. prezli
100 gr. šećera
200 gr. putra ili  margarina

Postupak pripreme:
Skuvati krompir u posoljenoj vodi i potom procediti. Dodati putar i izgnječiti. Ohladiti desetak minuta i potom izmešati sa brašnom , grizom i jajima. Uzimati od smese , rastanjiti izmedju dlanova i u sredinu svake stavljati po jednu šljivu ( i kocku šećera - po želji ) i potom oblikovati knedlu. Ponavljati postupak dok se masa ne utroši.
 Staviti vodu da kuva u dubljoj šerpi  i kada proključa  smanjiti vatru na jedinicu. Potom  staviti knedle i kuvati na tihoj vatri dok  dok ne isplivaju na površinu - otprilike 5 do 7 minuta . Potom ih izvaditi, ocediti  i uvaljati u propržene mrvice. 
Mrvice za knedle : margarin otopiti , sipati šećer i mrvice - pržiti dok ne dobiju zlatno žutu boju. 
Na slici sa suvim šljivama. 




Коментари

  1. Nemaš pojma kakve si mi zazubice napravila :-)
    Napamet mi nije palo da mogu sa suvim šljivama da ih napravim :-)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.