Pogača


 Pogača se tradicionalno sprema u ex Yu republikama . Isto tako postoje i varijacije u Austriji , Italiji , Francuskoj i Češkoj. Naziv je izveden iz starolatinskog i znači pečeno testo.
Laka u pripremi , izuzetna po ukusu i nijedna trpeza se ne može zamisliti bez nje. 
Po meni pogača mora ispuniti neke standarde : da bude visoka 10 cm , da pri pritisku rukom se vraća, da kora bude krckava ( pre) pečena  i da bude okruglog oblika. 
Možda su moji standardi visoki , ali za to su kriva sećanja  na miris babine pogače koju je spremala ranim jutrom i čaša mleka koja nas je čekala za stolom.

Potrebno je :
1 kg prosejanog brašna
1 kašika soli
1 kašičica šećera
500 ml mlake vode
100 ml ulja
25 gr. kvasca svežeg

Postupak pripreme:
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi. Prosejati brašno i napraviti udubljenje šakom u koje sipamo kvasnu vodu. Pošećeriti , posoliti , sipati ulje  i polako obrušavati zid od brašna u udubljenje. Mesiti testo dok se ne odvoji od ruke . Ako niste sigurni da li ste dovoljno mesili , uzmete nož i prerežete testo . Ako na preseku vidite rupice - savršeno .
 Ostaviti na toplom mestu da se diže sat vremena, razmesiti na brašnjavoj podlozi  i staviti u okrugli podmazani pleh ( 30  cm ). Ostaviti da se diže pola sata i pre pečenja premazati uljem. 
Peći na 180 stepeni 50 do 60 minuta . Pečeno namazati komadićem margarina i okrenuti još vruću pogaču (ko želi da gornja kora bude mekša) i prekriti kuhinjskom krpom .

Коментари