Пређи на главни садржај

Slatki san torta

za kokos koru :
5 belanaca ,
5 kašika šećera,
sok od pola limuna ,
200 gr. kokosa,
ravna kašičica praška za pecivo ,
2 kašike brašna .
za čoko- orah koru :
5 belanaca ,
5 kašika šećera,
ravna kašičica praška za pecivo,
2 kašike brašna ,
sok od pola limuna ,
100 gr. seckane čokolade,
100 gr. seckanih oraha .
za fil :10 žumanaca,
5 kašika šećera,
500 ml mleka ,
500 ml slatke pavlake ,
2 buorbon vanil šećera ,
20 gr. želatina ,
100 gr. mlevenih lešnika ,
100 gr. marcipana.
Za marcipan ruže :150 gr. marcipana ,
1 kašika kakaoa.
za ukrašavanje :
100 ml umućene slatke pavlake i rendane čokolade
Priprema :
čokoladu staviti u zamrzivač sat vremena . Umutiti 5 belanaca, dodati šećer , seckanu zamrznutu čokoladu, seckane orahe , prašak za pecivo i brašno. Izmešati i sipati u papirom obložen pleh. Peći 30 minuta na 180 stepeni.Ponoviti isto i sa kokos korom.Fil : Prokuvati mleko sa šećerom, vanil - šećerom .. malo ohladiti i dodati omekšali želatin. Sipati u umućena žumanca . Kad počne da želira , dodati umućenu slatku pavlaku . Podeliti na dva dela, u jedan deo dodati marcipan i lešnike. Redjati tortu ovim redom: kora od oraha, fil od lešnika, kokos kora i svetli fil. Posuti rendanu čokoladu i ukrasiti slatkom pavlakom.Marzipan ruže: podeliti marcipan na dva dela; u jedan umešati kakao. Formirati dva valjka , ispreplitati ih i rastanjiti pomoću alu folije . Seći na kvadrate i koso ih uviti. Prstima saviti krajeve. Ostaviti ih da se suše.Ukrasiti tortu.
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.