Пређи на главни садржај

Vino torta

za koru :
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika hladne vode
1 kašika ulja
za fil od vina :
500 ml belog vina ( Sauvignon Blank )
4 kašike šećera
10 gr. belog želatina
2 burbon vanil šećera
1prašak za vanil puding
500 gr. slatke pavlake
500 gr. marmelade od malina ( domaće ) ili skuvati maline sa pudingom kao zamena
za marmorirani deo :
600 ml mleka
1 prašak za puding vanila
1 prašak za puding ukus čokolada
4 kašike šećera
300 ml slatke pavlake
50 gr. čokolade
50 gr. bele čokolade

Priprema :
Kora: umutiti penasto jaja, dodati šećer.. mutiti dalje dok masa ne " pobeli "( 10 minuta ). Zatim dodati brašno i prašak za pecivo, vodu i ulje, dobro izmešati i sipati u pleh ( 26 cm ). Peći na  180 stepeni 25 do 30 minuta. Raseći koru na pola. Donju koru namazati marmeladom od maline ( ili pudingom ).
krem od vina :
Skuvati vino sa  šećerom, vanil šećerom  i vanil pudingom. Skloniti sa vatre i ohladiti malo, dodati omekšali želatin i mešati dok se ne rastopi. Kad počne da želira , dodati umućenu slatku pavlaku .
U okruglu zdelu staviti jednu polovinu testa , sipati polovinu krema od vina . Kašikom rasporediti marmeladu od malina ( ili puding ) , sipati drugi deo krema od vina i poklopiti namazanom donjom korom. Staviti u frižder da želira 2 do 4 sata.
Posle tog vremena izručiti iz zdele i staviti na posužavnik . Namestiti prsten za tortu na 27 cm . Sipati naizmenično crni i beli fil i kašikom marmorirati ( prošarati ). Ostaviti u frižderu preko noći . Ukrasiti po želji.
Kremovi za marmoriranje : skuvati 300 ml mleka sa 2 kašike šećera, belom čokoladom  i vanil pudingom . Ostaviti da se ohladi . Dodati umućenu slatku pavlaku. Ponoviti isto sa pudingom od čokolade i crnom čokoladom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.