Пређи на главни садржај

Jagnjeća srca u mleku


pri pravljenju jela se obično pridržavam jevrejske poslovice da se " meso mladunaca ne kupa u mleku njihovih majki ". Ovo je izuzetak. Jagnjeća srca su krta , a potapanje u mleku ih omekšava . Na kraju podsećaju na džigericu.

1 kg jagnjećih srca
1 litar mleka
pola kilograma crnog luka , iseckanog
1 praziluk
pola glavice belog luka
500 gr mrkve
500 gr. krompira
1 kašika sušenog ruzmarina
1 kašika soli
pola kašičice šećera
4 lovorova lista
3 kašike ulja
1 kašika brašna
400 gr. kukuruza šećerca
Priprema :
Raseći srca na pola i preliti ih mlekom. Ostaviti preko noći u frižderu. Ocediti. Propržiti crni luk , beli luk i praziluk sa šećerom , dodati srca i dalje pržiti oko 10 minuta . Potom preliti mlekom , posoliti, dodati listove lovora i sušeni ruzmarin , pobiberiti . Kuvati na slaboj vatri 40 minuta uz povremeno mešanje . Zatim dodati seckanu mrkvu i krompir i kuvati dalje pola sata. Izvaditi rešetkastom kutlačom krompir, mrkvu i srca ( posuti peršunom ) , a preostali sos procediti ( kada se ukuva ostane otprilike 300 do 400 ml ) . Napraviti zapršku od 3 kašike ulja i 1 kašike brašna, dodati procedjeni sos i kuvati dok se ne zgusne . Izdinstati kukuruz šećerac 15 minuta, posoliti , pobiberiti. Servirati po želji.
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...