Пређи на главни садржај

Jagnjeća srca u mleku


pri pravljenju jela se obično pridržavam jevrejske poslovice da se " meso mladunaca ne kupa u mleku njihovih majki ". Ovo je izuzetak. Jagnjeća srca su krta , a potapanje u mleku ih omekšava . Na kraju podsećaju na džigericu.

1 kg jagnjećih srca
1 litar mleka
pola kilograma crnog luka , iseckanog
1 praziluk
pola glavice belog luka
500 gr mrkve
500 gr. krompira
1 kašika sušenog ruzmarina
1 kašika soli
pola kašičice šećera
4 lovorova lista
3 kašike ulja
1 kašika brašna
400 gr. kukuruza šećerca
Priprema :
Raseći srca na pola i preliti ih mlekom. Ostaviti preko noći u frižderu. Ocediti. Propržiti crni luk , beli luk i praziluk sa šećerom , dodati srca i dalje pržiti oko 10 minuta . Potom preliti mlekom , posoliti, dodati listove lovora i sušeni ruzmarin , pobiberiti . Kuvati na slaboj vatri 40 minuta uz povremeno mešanje . Zatim dodati seckanu mrkvu i krompir i kuvati dalje pola sata. Izvaditi rešetkastom kutlačom krompir, mrkvu i srca ( posuti peršunom ) , a preostali sos procediti ( kada se ukuva ostane otprilike 300 do 400 ml ) . Napraviti zapršku od 3 kašike ulja i 1 kašike brašna, dodati procedjeni sos i kuvati dok se ne zgusne . Izdinstati kukuruz šećerac 15 minuta, posoliti , pobiberiti. Servirati po želji.
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu