Пређи на главни садржај

Prasel kolač


germanski  kafe kolač ili kafe stukšen , prilagodjen našim uslovima , posna varijanta.... ako odete u inostranstvo možete naći u svakoj boljoj pekari. Uz kafu .. sedmo nebo ... ima više vrsta i svaki je dobar na svoj način.

potrebno za testo :
600 gr. brašna
1 kašika soja mleka u prahu ukus vanile
300 ml mlake vode
40 gr. kvasca
1 kašika šećera
4 kašike ulja

za mrvice :
300 gr. margarina
300 gr. brašna
1 šolja muslija
sok pola limuna
4 kašike prah šećera

za premazati: 6 kašika marmelade od breskvi ili kajsija

Priprema :
Rastopiti kvasac u vodi i izmešati sa brašnom ,šećerom , sojinim mekom i uljem. Zamesiti testo i ostaviti 30 minuta na toplom mestu da se diže. Potom razmesiti , rastanjiti oklagijom i staviti u podmazan pleh prečnika 36 cm . Premazati testo  marmeladom i peći 20 minuta na 180 stepeni . Od margarina , brašna , muslija , limunovog soka i šećera zamesiti testo i izdrobiti ga na polupečeno testo : peći dalje 20 minuta na istoj temperaturi .

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.