Пређи на главни садржај

Šampita


domaća verzija ....jeftin, brz i dobar kolač .

potrebno je za koru :
11 žumanaca
1 šolja brašna
1 šolja mleka
1 šolja griza
1 šolja ulja
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
8 kašika žutog šećera

za fil :
11 belanaca
1 šolja šećera
1 šolja vode
sok 1 limuna
100 gr. šećera
300 ml slatke pavlake

za dekorisanje :
100 ml slatke pavlake
čokoladne mrvice
rendana kora jednog limuna


Priprema :

Izmešati sve sastojke za koru ( žumanca ne moraju biti umućena ) , sipati u bak papirom obložen pleh i peći 15 do 20 minuta na 180 stepeni . Ohladiti koru.

Fil :
Ušpinovati šolju šećera i šolju vode . Obično postavljaju pitanje kako znaš da je ušpinovan. Postoje dva načina ... kada se pojave mehurići i voda dobije blago žućkastu boju ili test kašikom - umočite kašiku u špinovani šećer , okrenete poledjinu u duvate... ako se stvaraju prstenovi , ušpinovan je. Postoji i treći nesigurni ... dato vreme ... špinovala sam 20 minuta na tihoj vatri ... ali sve zavisi od štednjaka.

Umutiti penasto belanca s malo soli , dodati 100 gr šećera i mutiti 10 minuta. Potom polako kašiku po kašiku dodavati špinovani šećer . Nemojte žuriti , jer je suština da se belance sjedini sa špinovanim šećerom i da se masa " polako hladi ". Ako sipate odjednom sav špinovani šećer ,voda će se izdvojiti i šaum će spasti . Na kraju dodati limunov sok.

Umutiti slatku pavlaku i sjediniti sa belancima. Namazati koru . Posuti rendanom korom limuna , ukrasiti umućenom sl. pavlakom po želji i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti u frižderu preko noći .
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...