Šampita


domaća verzija ....jeftin, brz i dobar kolač .

potrebno je za koru :
11 žumanaca
1 šolja brašna
1 šolja mleka
1 šolja griza
1 šolja ulja
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
8 kašika žutog šećera

za fil :
11 belanaca
1 šolja šećera
1 šolja vode
sok 1 limuna
100 gr. šećera
300 ml slatke pavlake

za dekorisanje :
100 ml slatke pavlake
čokoladne mrvice
rendana kora jednog limuna


Priprema :

Izmešati sve sastojke za koru ( žumanca ne moraju biti umućena ) , sipati u bak papirom obložen pleh i peći 15 do 20 minuta na 180 stepeni . Ohladiti koru.

Fil :
Ušpinovati šolju šećera i šolju vode . Obično postavljaju pitanje kako znaš da je ušpinovan. Postoje dva načina ... kada se pojave mehurići i voda dobije blago žućkastu boju ili test kašikom - umočite kašiku u špinovani šećer , okrenete poledjinu u duvate... ako se stvaraju prstenovi , ušpinovan je. Postoji i treći nesigurni ... dato vreme ... špinovala sam 20 minuta na tihoj vatri ... ali sve zavisi od štednjaka.

Umutiti penasto belanca s malo soli , dodati 100 gr šećera i mutiti 10 minuta. Potom polako kašiku po kašiku dodavati špinovani šećer . Nemojte žuriti , jer je suština da se belance sjedini sa špinovanim šećerom i da se masa " polako hladi ". Ako sipate odjednom sav špinovani šećer ,voda će se izdvojiti i šaum će spasti . Na kraju dodati limunov sok.

Umutiti slatku pavlaku i sjediniti sa belancima. Namazati koru . Posuti rendanom korom limuna , ukrasiti umućenom sl. pavlakom po želji i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti u frižderu preko noći .
Posted by Picasa

Коментари