Пређи на главни садржај

Šampita


domaća verzija ....jeftin, brz i dobar kolač .

potrebno je za koru :
11 žumanaca
1 šolja brašna
1 šolja mleka
1 šolja griza
1 šolja ulja
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
8 kašika žutog šećera

za fil :
11 belanaca
1 šolja šećera
1 šolja vode
sok 1 limuna
100 gr. šećera
300 ml slatke pavlake

za dekorisanje :
100 ml slatke pavlake
čokoladne mrvice
rendana kora jednog limuna


Priprema :

Izmešati sve sastojke za koru ( žumanca ne moraju biti umućena ) , sipati u bak papirom obložen pleh i peći 15 do 20 minuta na 180 stepeni . Ohladiti koru.

Fil :
Ušpinovati šolju šećera i šolju vode . Obično postavljaju pitanje kako znaš da je ušpinovan. Postoje dva načina ... kada se pojave mehurići i voda dobije blago žućkastu boju ili test kašikom - umočite kašiku u špinovani šećer , okrenete poledjinu u duvate... ako se stvaraju prstenovi , ušpinovan je. Postoji i treći nesigurni ... dato vreme ... špinovala sam 20 minuta na tihoj vatri ... ali sve zavisi od štednjaka.

Umutiti penasto belanca s malo soli , dodati 100 gr šećera i mutiti 10 minuta. Potom polako kašiku po kašiku dodavati špinovani šećer . Nemojte žuriti , jer je suština da se belance sjedini sa špinovanim šećerom i da se masa " polako hladi ". Ako sipate odjednom sav špinovani šećer ,voda će se izdvojiti i šaum će spasti . Na kraju dodati limunov sok.

Umutiti slatku pavlaku i sjediniti sa belancima. Namazati koru . Posuti rendanom korom limuna , ukrasiti umućenom sl. pavlakom po želji i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti u frižderu preko noći .
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu