Пређи на главни садржај

Zeljanica od kukuruznog brašna


Potrebno je za testo :

500 gr. kukuruznog brašna
1 šolja kisele vode
1 šolja jogurta
1 šolja ulja
3 jaja
1 prašak za pecivo
100 gr. biljnog sira ili po želji - kačkavalj itd.
1 kašičica soli

Za fil :
700 gr. blitve ili spanaća
1 šolja jogurta
1 jaje
1 kašika začina
100 gr. prezli

za posipanje :
50 gr. prženog susama
50 gr. rendanog biljnog sira

Priprema :
Blitvu dinstati na malo ulja sa začinom tri minuta. Pomešati sa prezlama , jajetom i jogurtom.
Izmešati sve sastojke za testo i podeliti na dva dela . Prvi deo testa sipati u pleh prečnika 30 cm i peći 15 minuta na 200 stepeni. Na polupečenu koru sipati fil od blitve i preko fila drugi deo testa. Vratiti u pećnicu i peći dalje 30 minuta na istoj temperaturi. Potom posuti susamom i rendanim sirom, zapeći u pećnici još 10 minuta dok se sir ne " otopi ". Malo ohladiti i seći po želji .
Na slici sa seckanom turšijom.
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.