Пређи на главни садржај

Dobar jutarnji kruh


dobar hleb " zlata vredi " . Ko ima hranu , imaće i moć .U vreme kad nas bombarduju sa Tv a o raznim aferama , modifikovanoj hrani itd. lepo je naći blogg posvećen baš toj temi .. istinama i lažima u vezi ishrane . Recept je Anitin i možete ga videti ovde  ...  tema kuvarijacija za februar 2011 .
U poslednje vreme sam i ja u tom " tripu " . Odgovara mi taj način ishrane , daje energiju i osećaj zasićenosti bez kajanja. Kad sam pročitala recept  bila sam skeptična ... pomislih " bez brašna " , ali  kad Saher torta može sa dve ili bez brašna  zašto ne i hleb. Zadovoljna sam rezultatom. Za sve koji su netolerantni na laktozu i gluten .

Sastojci :

100 gr. maslaca
3 kašike ovsenih mekinja
1 čaša vode ( iz navike sam uzela kiselu )
120 gr. suncokretovih semenki
50 gr. kokosa
cimeta po ukusu
100 gr. pečenih , mlevenih , bundevinih semenki - u originalnom ide lan , ali ja nisam baš njegov ljubitelj  ... stavila sam 2 kašike lana .
125 gr. oljuštenog mlevenog badema
1 ravna kašičica soli
4 jaja

Priprema :
Zagrejati rernu na 180 stepeni . Mekinje ostaviti 5 minuta u vodi da nabubre . Maslac sobne temperature  pomešati sa svim sastojcima , osim suncokreta . Ostaviti par zrna za posipanje , a ostalo sjediniti sa testom.
Odlučila sam se za lakšu varijantu i stavila testo u četvrtasti kalup za kuglof , posula sam suncokretom i pekla na 180 stepeni 50 minuta. Ostaviti malo da se ohladi  i izvaditi iz kalupa.
Hleb možete narezati i staviti u zamrzivač ili čuvati 7 do 8 dana u frižderu .


Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu