Kocke od maka


recept s Mihaelinog blogga možete videti ovde , a po čijem receptu i koga Mihaela i ja pratimo ovde . FBI rukavice  mesec januar -februar , igru je osmislila mamajac .
Nisam baš dugo tražila . Ove kocke su mi odmah zapale za oko . Lepota nekih stvari je u njihovoj jednostavnosti i neke ukuse ne možete zaboraviti . Miris ispečenog kolača i prvi zalogaj kocke s makom sa dEbEliM slojem prah vas vraća u detinjstvo ...a da ne govorim o zadovoljstvu kad prstom uklonite višak šećera sa ugla usana.
Razmišljala sam kako da ga serviram i ovo je bio jedini mogući odgovor... starinska  varijanta -  tanjirić pun mirisnih , mekih kolačića. Lak , dobar recept kojim ćete prijatno  iznenaditi svoje goste.

Sastojci za testo  :
2 jaja
4 kašike šećera
200 ml jogurta
rendana kora jednog limuna
sok jednog limuna
1 kesica vanil - šećer 
200 ml ulja
300 gr. brašna
1 prašak za pecivo

za fil :
250 gr. maka
4 kašike šećera
100 ml mleka

Priprema :
Fil :skuvati mak sa šećerom i mlekom . Testo : pomešati brašno sa praškom za pecivo, šećerom , vanil - šećerom  , jogurtom i uljem  ; dodati jaja i koru i sok jednog limuna  i sve dobro izmešati. Podeliti testo na dva dela . Jedan  deo sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 15 minuta da dobije koricu . Potom namazati filom od maka i preliti drugi delom testa . Peći još 35 minuta  na istoj temperaturi .Ohladiti malo, seći na kocke i posuti prah šećerom.

Rezime : malo sam prilagodila recept - smanjila šećer , umesto mleka jogurt  i  dodala sok i koru limuna koji mu daju osvežavajuću notu. Sve u svemu , kolač posle koga ne ostaju ni mrvice .. mislim da slika govori više od reči.


Posted by Picasa

Коментари