Пређи на главни садржај

Kocke od maka


recept s Mihaelinog blogga možete videti ovde , a po čijem receptu i koga Mihaela i ja pratimo ovde . FBI rukavice  mesec januar -februar , igru je osmislila mamajac .
Nisam baš dugo tražila . Ove kocke su mi odmah zapale za oko . Lepota nekih stvari je u njihovoj jednostavnosti i neke ukuse ne možete zaboraviti . Miris ispečenog kolača i prvi zalogaj kocke s makom sa dEbEliM slojem prah vas vraća u detinjstvo ...a da ne govorim o zadovoljstvu kad prstom uklonite višak šećera sa ugla usana.
Razmišljala sam kako da ga serviram i ovo je bio jedini mogući odgovor... starinska  varijanta -  tanjirić pun mirisnih , mekih kolačića. Lak , dobar recept kojim ćete prijatno  iznenaditi svoje goste.

Sastojci za testo  :
2 jaja
4 kašike šećera
200 ml jogurta
rendana kora jednog limuna
sok jednog limuna
1 kesica vanil - šećer 
200 ml ulja
300 gr. brašna
1 prašak za pecivo

za fil :
250 gr. maka
4 kašike šećera
100 ml mleka

Priprema :
Fil :skuvati mak sa šećerom i mlekom . Testo : pomešati brašno sa praškom za pecivo, šećerom , vanil - šećerom  , jogurtom i uljem  ; dodati jaja i koru i sok jednog limuna  i sve dobro izmešati. Podeliti testo na dva dela . Jedan  deo sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 15 minuta da dobije koricu . Potom namazati filom od maka i preliti drugi delom testa . Peći još 35 minuta  na istoj temperaturi .Ohladiti malo, seći na kocke i posuti prah šećerom.

Rezime : malo sam prilagodila recept - smanjila šećer , umesto mleka jogurt  i  dodala sok i koru limuna koji mu daju osvežavajuću notu. Sve u svemu , kolač posle koga ne ostaju ni mrvice .. mislim da slika govori više od reči.


Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...