moje prvo " vatreno krštenje " u ajme koliko nas je , domaćica Aleksandra , tema med .
Med je najstariji zasladjivač i meni najomiljeniji .100 % prirodan, bez ikakvih hemikalija , često ga koristim . Porodično smo se navikli da kolač ne mora biti " presladak " ili kako bi stari rekli arhaizam " tuuužan " , a mislim i da su prošla vremena kada se bez kile šećera nije pravio kolač. Med , javorov sirup, pirinčani slad , žuti šećer, fruktozni šećer predstavljaju odličnu zamenu belom šećeru , samim tim činite nešto dobro i za svoje zdravlje.
Treba sve probati i navići svoje čulo ukusa na tu raznovrsnost.
Rogač nije baš omiljen , možda zbog svoje suvoće ... ali zajedno sa lešnicima ( zahvaljujući njegovim eteričnim uljima ) , medu i ostalim začinima može se ispeći brz, lak i dobar kolač . Sve zavisi od recepta.
Sastojci :
2 šolje brašna
1 šolja kisele vode
1 šolja ulja
100 gr. meda
100 gr. žutog šećera
1 ravna kašičica djumbira
1 ravna kašičica cimeta
250 gr. rogača
50 gr. mlevenih lešnika
1 kesica praška za puding ukus čokolada
1 kesica praška za pecivo
6 jaja
Priprema :
Pomešati brašno sa praškom za pecivo i praškom za puding, dodati ulje , kiselu vodu , med i žuti šećer , jaja - jedno po jedno i sve dobro izmešati . Na kraju sjediniti sa rogačem , lešnicima , cimetom i djumbirom. Sipati smesu u podmazan pleh prečnika 32 cm i peći 40 minuta na 180 stepeni . Ohladiti i seći po želji.
Pečen kolač se može premazati marmeladom od kajsije i čokoladnom glazurom. Ja sam se odlučila za lakšu varijantu . Umutila sam jedan šlag u prahu sa 100 ml kisele vode i servirala sa sezonskim voćem i karamel sosom.
Коментари
Постави коментар