Пређи на главни садржај

Kolač od rogača


moje prvo " vatreno krštenje " u ajme koliko nas je , domaćica Aleksandra , tema med .
Med je najstariji zasladjivač i meni najomiljeniji   .100 % prirodan, bez ikakvih hemikalija , često ga koristim . Porodično smo se navikli da kolač ne mora biti " presladak " ili kako bi stari rekli arhaizam " tuuužan " , a mislim i da su prošla vremena kada se bez kile šećera nije pravio kolač. Med , javorov sirup, pirinčani slad , žuti šećer,  fruktozni šećer predstavljaju odličnu zamenu belom šećeru , samim tim činite nešto dobro i za svoje zdravlje.
Treba sve probati i navići svoje čulo ukusa na tu raznovrsnost.
Rogač nije baš omiljen , možda  zbog svoje suvoće ... ali zajedno sa lešnicima ( zahvaljujući njegovim eteričnim uljima ) , medu i ostalim začinima  može se ispeći brz, lak i dobar kolač . Sve zavisi od recepta.


Sastojci :
2 šolje brašna
1 šolja kisele vode
1 šolja ulja 
100 gr. meda
100 gr. žutog šećera
1 ravna kašičica djumbira
1 ravna kašičica cimeta
250 gr. rogača
50 gr. mlevenih lešnika
1 kesica praška za puding ukus čokolada
1 kesica  praška za pecivo
6 jaja

Priprema :

Pomešati brašno sa praškom za pecivo i praškom za puding, dodati ulje , kiselu vodu , med i žuti šećer , jaja - jedno po jedno i sve dobro izmešati . Na kraju sjediniti sa rogačem , lešnicima , cimetom i djumbirom.  Sipati smesu u podmazan pleh prečnika 32 cm i peći 40 minuta na 180 stepeni . Ohladiti i seći po želji.

Pečen kolač  se može premazati marmeladom od kajsije i čokoladnom glazurom. Ja sam se odlučila za lakšu varijantu  . Umutila sam jedan šlag u prahu sa 100 ml kisele vode i servirala sa sezonskim voćem i karamel sosom.




Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.