Пређи на главни садржај

Voćna krempita


gosti na vratima , malo vremena i volje ... sa sastojcima koji su tu ; pravljena na brzinu. Toliko brzo da sam mislila da se neće stegnuti i biti svrstana u kategoriju  " pili smo je tri dana " ili krempita na kašiku. Medjutim , stegla se ! Kao i u životu , uspe kad se najmanje nadate ili dignete ruke. Ipak za sve je potrebno vreme .Kupine su kiselije i teže želiraju .

Potrebno je :
1 litra mleka
3 kašike griza
3 praška za puding vanila
100 gr. šećera
2 jaja
200 ml slatke pavlake
sok pola limuna
12 petit bera ili posnog keksa
500 gr. kupina i malina ili mešavina šumskog voća
4 kašike šećera
10 gr. crvenog želatina

Priprema :
Keks potapati u mineralnu vodu i redjati  3x4 . Skuvati mleko sa šećerom , dodati griz i razmućeni puding u 12 kašika vode .. kuvati jedan minut. Skloniti sa vatre i dodati 2 umućena žumanca i limunov sok . Ohladiti 15 minuta i u polumlaku masu dodati umućena belanca i umućenu slatku pavlaku. Namazati krem preko keksa.

Za žele od kupine :
Prokuvati kupine sa 4 kašike šećera , skloniti sa vatre .Dodati omekšani crveni želatin ( pratiti uputstvo ) i ostaviti da se ohladi. Kad počne da želira namazati preko krempite i ostaviti preko noći u frižderu .








Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu