Bački hleb


Sastojci :
1200 gr. brašna 
600 ml mlakog mleka
100 ml mlake vode
40 gr. kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja
100 gr. poluotopljenog margarina
2 jaja

Priprema :
Kvasac razmutiti u mlakoj vodi , dodati šećer i so . Napraviti udubljenje u brašnu , sipati smesu od kvasca i pomešati sa trećinom brašna. Dodati potom ulje,  mleko , jaja i zamesiti testo ( umešeno je kad se odvoji od ruke ).Ostaviti da nadodje prekriveno vlažnom krpom  na toplom mestu  40 minuta.

Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi , podeliti na dva dela .  Razviti oba testa na debljinu 1, 5 cm i premazati poluotopljenim margarinom , uviti i staviti u podmazan pleh.  Napraviti 4 reza na gornjoj kori i ostaviti na toplom da se diže 15 minuta. Pre pečenja premazati uljem .
Peći 55 do 60 minuta na 180 stepeni . Pečeno premazati s malo margarina ili okrenuti hlebove da malo odmeknu gornje kore.

Коментари