Пређи на главни садржај

Banana Cake iliti torta



ovo je omiljena torta moje mame .. ruku na srce, ona ju je i pravila . Kad ne zna šta da pokloni, obično napravi ovu tortu ...naravno, na oduševljenje svih. Jednostavna i  sočna ...

Sastojci za koru :
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
200 gr. čokolade

Sastojci za krem :
6 žumanaca
500 ml mleka
3 kašike brašna
3 kašike šećera
2 burbon vanil šećera
50 gr. putera
4 do 5 banana
Sastojci za šaum :
6 belanaca
250 gr. šećera u prahu
4 - 5 kašika vode
sok pola limuna
Priprema :
Umutiti penasto belanca i dodavati 1 po 1 žumance i dalje mutiti. Dodati šećer , brašno sa praškom za pecivo , otopljenu čokoladu i sve dobro izmešati . Sipati u podmazan pleh i peći oko 25 do 30 minuta na 180 stepeni. Ohladiti koru .
Na pari skuvati fil od žumanaca , brašna , šećera i vanil šećera . Skloniti sa vatre i sjediniti sa puterom . Krem ne mora da se ohladi.
Šaum : umutiti belanca sa malo soli , dodati 100 gr. šećera u prahu i mutiti dok šne ne bude čvrst. Ušpinovati 150 gr. šećera u prahu sa 4 do 5 kašika vode i sipati u umućena belanca. Mutiti dok se belanca ne ohlade. Na kraju dodati limunov sok.

Red slaganja : kora, žuti krem,  prepolovljene banane i gore šaum. Radi lakšeg rukovanja staviti prsten za tortu .
Kad se torta stegne preliti čokoladnom glazurom : otopiti 200 gr. čokolade za kuvanje sa 25 gr. putera i time preliti tortu.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...