Пређи на главни садржај

Banana Cake iliti torta



ovo je omiljena torta moje mame .. ruku na srce, ona ju je i pravila . Kad ne zna šta da pokloni, obično napravi ovu tortu ...naravno, na oduševljenje svih. Jednostavna i  sočna ...

Sastojci za koru :
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
200 gr. čokolade

Sastojci za krem :
6 žumanaca
500 ml mleka
3 kašike brašna
3 kašike šećera
2 burbon vanil šećera
50 gr. putera
4 do 5 banana
Sastojci za šaum :
6 belanaca
250 gr. šećera u prahu
4 - 5 kašika vode
sok pola limuna
Priprema :
Umutiti penasto belanca i dodavati 1 po 1 žumance i dalje mutiti. Dodati šećer , brašno sa praškom za pecivo , otopljenu čokoladu i sve dobro izmešati . Sipati u podmazan pleh i peći oko 25 do 30 minuta na 180 stepeni. Ohladiti koru .
Na pari skuvati fil od žumanaca , brašna , šećera i vanil šećera . Skloniti sa vatre i sjediniti sa puterom . Krem ne mora da se ohladi.
Šaum : umutiti belanca sa malo soli , dodati 100 gr. šećera u prahu i mutiti dok šne ne bude čvrst. Ušpinovati 150 gr. šećera u prahu sa 4 do 5 kašika vode i sipati u umućena belanca. Mutiti dok se belanca ne ohlade. Na kraju dodati limunov sok.

Red slaganja : kora, žuti krem,  prepolovljene banane i gore šaum. Radi lakšeg rukovanja staviti prsten za tortu .
Kad se torta stegne preliti čokoladnom glazurom : otopiti 200 gr. čokolade za kuvanje sa 25 gr. putera i time preliti tortu.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu