Пређи на главни садржај

Chocolate Pate with Creme Chaud Froid



ili čokoladni mus sa šlagom ...
Ovo je bila tema u martu u okviru kuvarijacija  , poseta bloggu sprinklebakes.com
Kao svaki čokoholičar uvek se oduševljavam ovakvim receptima i .. naravno da sam pravila duplu meru, ali ovog puta je zakazala tehnika pa nisam objavila kad je trebalo - se la vie. To nije razlog da ne podelim sa vama ovaj dobar recept.

Sastojci za beli deo :
šolja slatke pavlake
1 kašika kisele pavlake
1 kesica burbon vanil šećera
Sastojci za čokoladni mus :
4 kašičice želatina
4 kašičice hladne vode
6 jaja
pola šolje šećera
šolja mleka
150 gr. gorke čokolade
3 šolje slatke pavlake
Priprema :
Čokoladni mus :Odvojiti žumanca i belanca.  Žumanca skuvati na pari sa šećerom , mlekom i čokoladom , dodati omekšali želatin i ostaviti da se malo prohladi . Umutiti belanca i polako pomešati sa čokoladnom smesom i na kraju pažljivo izmešati sa umućenom slatkom pavlakom . Sipati u plastičnu posudu i ostaviti da želira.
Beli deo : slatku pavlaku umutiti sa vanil šećerom, dodati kiselu pavlaku. Sipati preko tamnog dela. Prošarati viljuškom.

Podseća me na moj omiljeni kupljeni desert sa šlagom... kad ga budete jeli, osećaćete kako vam rastu krila i da ste na 7 ( čokoladnom ) nebu :D. Posle ovog deserta popijte espresso i zaustavićete Zemlju  ... barem tih 5 minuta :D.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu