Пређи на главни садржај

Matcha šnit

Matcha je japanski zeleni čaj tkz. espresso medju zelenim čajevima . Slučajno sam naletela u Ušću , u japanskom kutku. Matcha je skuuuuup ..... Devojka mi je rekla cenu i gramažu -30 gr. , posle koga je usledilo pitanje da li prodajete u manjoj gramaži :D , ako može apotekarski paketić ili na vrh noža. Prošetala sam jedan krug i ipak uzela... pridržavajući se za pult dok mi je davala to majušno pakovanje :D . Ovo je pre uvezeno , nema straha od radioaktivnosti . Može se naručiti i preko neta. Ima raznih recepata sa matchom .. ovo je moj predlog. Koga ćete častiti ako ne sebe ...

Sastojci za koru :
5 jaja
7 kašika šećera
6 kašika brašna
6 kašika gustina
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice Matcha čaja
4 kašičica vode

Fil :
600 gr. kupina
100 gr. šećera
12 listova crvenog želatina
800 gr. jogurta
150 ml zasladjene slatke pavlake
Za ukrašavanje : 200 ml zasladjene slatke pavlake

Priprema : Pomešati Matchu sa vodom. Umutiti penasto jaja , dodati šećer.. mutiti dalje dok masa ne " pobeli " ( otprilike 10 minuta ). Dodati brašno, gustin, Matcha i prašak za pecivo . Od ove mase ispeći dve kore u četvrtastom plehu na 180 stepeni 20 minuta.
Fil : kupine prokuvati sa šećerom , procediti kroz žicu i u ocedjeni sok dodati omekšali želatin. Pomešati sa jogurtom i kad počne masa da želira , na kraju dodati i umućenu slatku pavlaku . Namazati fil na prvu koru , staviti drugu preko fila. Ostaviti u frižderu 4 sata da se stegne. Ukrasiti potom sa slatkom pavlakom . Seći i servirati po želji.

Коментари

  1. Odličan je recept a sliku nažalost ne mogu da vidim! :-))

    ОдговориИзбриши
  2. OOOOOOOO Sjajno izgleda !! Već duže gledam recepte sa matcha čajem al nikako da ga kupim ali kad vidim kakve sve đakonije pravite od njega biće kupljen i isproban u najskorije vreme !!:-))

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajan kolac, jako mi se dopada! Matcha caj jos nisam probala, sljedeca moja posjeta apoteci nece biti zbog lijekova ;)

    Lijep pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu