Пређи на главни садржај

Matcha šnit

Matcha je japanski zeleni čaj tkz. espresso medju zelenim čajevima . Slučajno sam naletela u Ušću , u japanskom kutku. Matcha je skuuuuup ..... Devojka mi je rekla cenu i gramažu -30 gr. , posle koga je usledilo pitanje da li prodajete u manjoj gramaži :D , ako može apotekarski paketić ili na vrh noža. Prošetala sam jedan krug i ipak uzela... pridržavajući se za pult dok mi je davala to majušno pakovanje :D . Ovo je pre uvezeno , nema straha od radioaktivnosti . Može se naručiti i preko neta. Ima raznih recepata sa matchom .. ovo je moj predlog. Koga ćete častiti ako ne sebe ...

Sastojci za koru :
5 jaja
7 kašika šećera
6 kašika brašna
6 kašika gustina
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice Matcha čaja
4 kašičica vode

Fil :
600 gr. kupina
100 gr. šećera
12 listova crvenog želatina
800 gr. jogurta
150 ml zasladjene slatke pavlake
Za ukrašavanje : 200 ml zasladjene slatke pavlake

Priprema : Pomešati Matchu sa vodom. Umutiti penasto jaja , dodati šećer.. mutiti dalje dok masa ne " pobeli " ( otprilike 10 minuta ). Dodati brašno, gustin, Matcha i prašak za pecivo . Od ove mase ispeći dve kore u četvrtastom plehu na 180 stepeni 20 minuta.
Fil : kupine prokuvati sa šećerom , procediti kroz žicu i u ocedjeni sok dodati omekšali želatin. Pomešati sa jogurtom i kad počne masa da želira , na kraju dodati i umućenu slatku pavlaku . Namazati fil na prvu koru , staviti drugu preko fila. Ostaviti u frižderu 4 sata da se stegne. Ukrasiti potom sa slatkom pavlakom . Seći i servirati po želji.

Коментари

  1. Odličan je recept a sliku nažalost ne mogu da vidim! :-))

    ОдговориИзбриши
  2. OOOOOOOO Sjajno izgleda !! Već duže gledam recepte sa matcha čajem al nikako da ga kupim ali kad vidim kakve sve đakonije pravite od njega biće kupljen i isproban u najskorije vreme !!:-))

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajan kolac, jako mi se dopada! Matcha caj jos nisam probala, sljedeca moja posjeta apoteci nece biti zbog lijekova ;)

    Lijep pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...