Пређи на главни садржај

Domaća krempita


jednostavan , ekonomičan , starinski recept   .... vreme pripreme 30 minuta .Recept je za 5 osoba.

Sastojci za koru :
1  jaje
5 žumanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 šoljica ulja ( za crnu kafu )
1 kašičica praška za pecivo
Sastojci za fil :
1 litar mleka
6 - 8 kašika šećera
5 belanaca
sok pola limuna
2 pudinga od vanile
3 kašike gustina

Priprema :
Umutiti 1  jaje , 5 žumanaca  sa  5 kašika šećera ,potom dodati 5 kašika brašna i prašak za pecivo . Dobro sve izmešati. Masu sipati u pek papirom obložen četvrtasti pleh . Peći 20 do 25 minuta na 200 stepeni. Ohladiti malo koru i pomoću  kalupa za puding iseći   krugove ; kalupom za keks cvetove.
U litar mleka skuvati 2 pudinga od vanile i 3 kašike gustina, šećerom  . Skloniti sa vatre, prohladiti 5 minuta . Umutiti penasto belanca i  kašikom dodavati vrući puding ( ovde morate voditi računa .. ne dodavati previše jer razlika u temperaturi može pretvoriti belanca u kajganu ). Mutiti mikserom dok se masa ne izjednači. Dodati limunov sok.
Staviti u kalupe za puding prvo cvetove od kore, sipati fil , potom poklopiti korom. Ostaviti da se ohladi u frižderu 2 sata.  Servirati sa voćem i umućenom slatkom pavlakom.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.