Пређи на главни садржај

Domaća krempita


jednostavan , ekonomičan , starinski recept   .... vreme pripreme 30 minuta .Recept je za 5 osoba.

Sastojci za koru :
1  jaje
5 žumanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 šoljica ulja ( za crnu kafu )
1 kašičica praška za pecivo
Sastojci za fil :
1 litar mleka
6 - 8 kašika šećera
5 belanaca
sok pola limuna
2 pudinga od vanile
3 kašike gustina

Priprema :
Umutiti 1  jaje , 5 žumanaca  sa  5 kašika šećera ,potom dodati 5 kašika brašna i prašak za pecivo . Dobro sve izmešati. Masu sipati u pek papirom obložen četvrtasti pleh . Peći 20 do 25 minuta na 200 stepeni. Ohladiti malo koru i pomoću  kalupa za puding iseći   krugove ; kalupom za keks cvetove.
U litar mleka skuvati 2 pudinga od vanile i 3 kašike gustina, šećerom  . Skloniti sa vatre, prohladiti 5 minuta . Umutiti penasto belanca i  kašikom dodavati vrući puding ( ovde morate voditi računa .. ne dodavati previše jer razlika u temperaturi može pretvoriti belanca u kajganu ). Mutiti mikserom dok se masa ne izjednači. Dodati limunov sok.
Staviti u kalupe za puding prvo cvetove od kore, sipati fil , potom poklopiti korom. Ostaviti da se ohladi u frižderu 2 sata.  Servirati sa voćem i umućenom slatkom pavlakom.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu