Пређи на главни садржај

Mediteranska proja sa piletinom i zelenim sosom


lako jelo za letnje dane.
Nisam nešto preterano filozofirala . Jelo je dobro  ( barem meni - sve je stvar ukusa ) zbog svoje jednostavnosti . Spoj svega što volim ... moja osnovna hrana leti je sir, maslina , proja i paprika :D . Zeleni sos je pravljen po principu pesta , ali ga neću tako nazvati jer pestom se može zvati samo od bosiljka , pinije , belog luka , maslinovog ulja i parmezana .

Za mediteransku proju :
250 gr. kukuruznog brašna
5 kašika brašna 
1 šolja jogurta
pola šolje ulja
1 šolja kisele vode
pola kašičice soli
kašičica praška za pecivo
kašičica ruzmarina
2 jaja
100 gr. maslinki sa paprikom

Piletina ( dijetalna ) :
3 kg . piletine
300 gr. soli
tj. na kilogram 100 gr. soli

Zeleni sos :
100 gr. mirodjije
100 gr. peršuna
50 gr. bundevinog semena
50 ml maslinovog ulja
50 gr. biljnog kačkavalja
belog luka po želji 

Priprema :
Piletina - sipati u pleh so , staviti piletinu na nju i peći na 180 stepeni 2 i po sata uz povremeno okretanje  . So u stvari izvlači masnoću iz pileta , ostaje samo čisto meso ... meni lično se svidja ovaj način pripreme zato  što belo meso ostaje sočno, nije suvo .

Za zeleni sos sve sastojke staviti u secka ili blender i isitniti , posoliti po ukusu.

Proja : pomešati kukuruzno brašno sa brašnom, praškom za pecivo, ruzmarinom ... potom dodati kiselu vodu, jogurt , ulje  - izmešati . Dodati jaja i posoliti  ; sve sjediniti i sipati u podmazan  pleh . Poredjati maslinke po želji .Peći sat vremena na 180 stepeni .

Коментари

  1. Ovaj sos mi se jako dopada. Pravim nešto slično i zašto mi ne bi imali našu verziju pesta sa domaćim sastojcima. Odlično ide uz piletinu.

    ОдговориИзбриши
  2. sos je osvežavajući . Može se posle upotrebiti i sa špagetama ili uz vruć dvopek. :D pesto ipak mora da ispuni neke standarde, zato samo sos po tom principu ...

    ОдговориИзбриши
  3. Привет Саня! Мне очень приятно посетить ваш Бло. Я наслаждался вашим рецептам. Итак, я больше последователей.
    Посетите мой блог: Кулинария с друзьями!
    http://kibe-cozinhandocomamigos.blogspot.com/
    и знаю немного бразильской кухни.

    Поцелуй.

    Луис

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.