lako jelo za letnje dane.
Nisam nešto preterano filozofirala . Jelo je dobro ( barem meni - sve je stvar ukusa ) zbog svoje jednostavnosti . Spoj svega što volim ... moja osnovna hrana leti je sir, maslina , proja i paprika :D . Zeleni sos je pravljen po principu pesta , ali ga neću tako nazvati jer pestom se može zvati samo od bosiljka , pinije , belog luka , maslinovog ulja i parmezana .
Za mediteransku proju :
250 gr. kukuruznog brašna
5 kašika brašna
1 šolja jogurta
pola šolje ulja
1 šolja kisele vode
pola kašičice soli
kašičica praška za pecivo
kašičica ruzmarina
2 jaja
100 gr. maslinki sa paprikom
Piletina ( dijetalna ) :
3 kg . piletine
300 gr. soli
tj. na kilogram 100 gr. soli
Zeleni sos :
100 gr. mirodjije
100 gr. peršuna
50 gr. bundevinog semena
50 ml maslinovog ulja
50 gr. biljnog kačkavalja
belog luka po želji
Priprema :
Piletina - sipati u pleh so , staviti piletinu na nju i peći na 180 stepeni 2 i po sata uz povremeno okretanje . So u stvari izvlači masnoću iz pileta , ostaje samo čisto meso ... meni lično se svidja ovaj način pripreme zato što belo meso ostaje sočno, nije suvo .
Za zeleni sos sve sastojke staviti u secka ili blender i isitniti , posoliti po ukusu.
Proja : pomešati kukuruzno brašno sa brašnom, praškom za pecivo, ruzmarinom ... potom dodati kiselu vodu, jogurt , ulje - izmešati . Dodati jaja i posoliti ; sve sjediniti i sipati u podmazan pleh . Poredjati maslinke po želji .Peći sat vremena na 180 stepeni .
Savršen ručak draga!!
ОдговориИзбришиOvaj sos mi se jako dopada. Pravim nešto slično i zašto mi ne bi imali našu verziju pesta sa domaćim sastojcima. Odlično ide uz piletinu.
ОдговориИзбришиsos je osvežavajući . Može se posle upotrebiti i sa špagetama ili uz vruć dvopek. :D pesto ipak mora da ispuni neke standarde, zato samo sos po tom principu ...
ОдговориИзбришиПривет Саня! Мне очень приятно посетить ваш Бло. Я наслаждался вашим рецептам. Итак, я больше последователей.
ОдговориИзбришиПосетите мой блог: Кулинария с друзьями!
http://kibe-cozinhandocomamigos.blogspot.com/
и знаю немного бразильской кухни.
Поцелуй.
Луис