Пређи на главни садржај

Pivske palačinke

 Igrica Ajme koliko nas je! koju je osmislila food blogerka Snježana. Domaćica za ovaj mesec Ana sa bloga Kašičica šečera i prstohvat soli. Tema pivo ... pivo , pivo .. kad popijem hladno pivo briga me za sve živo ...
nisam pivoholičar, ali kad je leto nema ništa lepše od hladnog piva . U vreme posta odlična zamena za mleko u kolačima i tortama . U germanskim zemljama točenje piva je umetnost . Ako niste znali mora se točiti ukoso, pena mora imati odredjenu gustinu i uvek biti par milimetara iznad ivice krigle. No gou je piti iz flaše ...a i nije lepo za videti...

Testo za palačinke :
2 jaja
250 gr. brašna
500 ml svetlog piva
na vrh noža soli
na vrh noža praška za pecivo
3 kašike ulja

Priprema :
Pomešati brašno sa praškom za pecivo , solju...potom dodati pivo , ulje  i sve dobro izmešati. Na kraju sjediniti sa jajima. Ostaviti pola sata da odstoji .
Zagrejati tiganj s malo ulja i peći palačinke . Ja lično podmazujem samo prvu palačinku, dalje ne. Ova masa je dovoljna za 8 do 10 palačinki.
Iseći svaku palačinku na 4 trougla . Staviti u papirom obložen pleh. Trouglove posuti sa dosta šećera ( moraju biti prekriveni , posle pečenja polovina šećera otpadne tako da nisu preterano slatke ). Peći 15 do 18 minuta na 200 stepeni . Morate gledati jer brzo gore. Suština je da se trouglovi ne savijaju .Ostaviti da se ohlade. Isti postupak ponoviti i sa ostalim palačinkama.
Za serviranje potrebno 250 ml umućene slatke pavlake , 250 gr. otopljene bele čokolade , 200 gr. ribizli i malo želea od kivija .
Redjati trouglove kao zvezdu , uvek u obrnutom smeru - na slici 4 trougla  za svaku porciju. Svaki trougao filovati  slatkom pavlakom, ribizlama ili voćem po želji. preliti belom čokoladom i ukrasiti želeom kivija.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.